+380673870816 +380673870816

Чи популярна податкова знижка серед рівненських студентів?

Одним з важливих кроків до фінансового благополуччя експерти вважають так звану податкову знижку.  

Примарна мрія про повернення певної суми податку сплаченого із заробітної плати впродовж минулого року перетворилася на реальність із гучною назвою "Податкова знижка". Нині дістати її можуть громадяни України, які отримували платні послуги у 2012 році. Такі виплати офіційно задекларовані у Податковому кодексі і регулюються згідно з його положеннями з 2011 року.

Є можливість отримати податкову знижку і в студентів-контрактників. Для них передбачене повернення до 15 % сплаченої ними суми.

Марина Крот, викладач кафедри економіки та фінансів МЕГУ:

- Згідно положень Податкового кодексу, кожен студент, який навчається на платній основі має право на отримання так званої податкової знижки. Суть отримання податкової знижки – це є часткова компенсація з боку держави виплаченої суми податку на доходи фізичної особи.

Підставою для отримання податкової знижки є декларація про доходи, яка подається до органів Державної податкової служби. Проте, окрім цього необхідно підготувати ряд документів, які підтверджують задекларовані витрати та дають привід для подальших відшкодувань. Серед них договір з навчальним закладом, довідка про доходи, квитанції, що підтверджують факт оплати, паспорт та ідентифікаційний код. Працівники офіційних установ рекомендують подавати до податкового органу усі папери в двох екземплярах задля пришвидшення виплат.

Розгляд поданих документів та задоволення запиту громадян відбувається протягом 60 днів. Що ж до конкретної суми, то вона залежатиме від кількох факторів.

Марина Крот, викладач кафедри економіки та фінансів МЕГУ:

- Розмір компенсації залежить від нарахованої заробітної плати, яка буде відображена в довідці про доходи і, безпосередньо, в декларації про доходи. Крім того ця сума залежить від вартості оплати за навчання.

Подавати заяву на податкову знижку можна протягом року. Однак слід зауважити, що податківці не приймають до розгляду заяви громадян, що отримують заробітну плату в конвертах.

Анастасія Горчикова, кореспондент:

- Бажання отримати вищу освіту та усвідомлення того, що нині це дороге задоволення, змушує студентів цікавитися економікою. А можливість отримання податкової знижки для багатьох стало неочікуваним, але приємним подарунком.

Студент Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука Іван Долюк вже відчув переваги означеної системи і каже, що планує й надалі користуватися можливістю повернути певний відсоток коштів витрачених на навчання.

Іван Долюк, студент МЕГУ:

- Подавали документи на податкову знижку. Зібрали певні документи, які потрібні, отримали певні кошти за це. Цього року теж плануємо.

Однак не всі в захваті від можливостей, які надає система податкової знижки. Є й ті, хто спробувавши один раз подати документи більше не мають бажання користуватися аналогічними послугами.

Вадим, магістрант МЕГУ:

- Одного разу мама моя подавала документи. Це ще було в далекому 2007 році. І з тих пір більше не подаємо. Тоді відшкодували певну суму, і все.

І такі ситуації непоодинокі. Попри унікальність можливостей користується ними досить невеликий відсоток осіб. Минулого року заяви на отримання податкової знижки подало 180 тисяч чоловік. Для порівняння: лише студентів в Україні майже 3 мільйони.

Схожі статті