+380673870816 +380673870816

Бугринська об’єднана територіальна громада "пожинає плоди" самостійності (ВІДЕО)

Використовують всі можливості. Так, Бугринська об’єднана територіальна громада однією із перших, хто на свій страх та ризик включилася  у децентралізаційний процес. Зокрема, саме такі пілотні проекти на початку реформи отримували певні грошові заохочення від держави.

Перша ластівка. Так, Бугринська об’єднана громада однією із перших повірила у дієвість територіальної реформи, яка лише почала запроваджуватися в Україні. Такі першопрохідці, як виявилося, від цього лише виграли. Оскільки, від держави пілотні об’єднані територіальні громади отримали гроші, так би мовити, стартовий капітал, для початкового розвитку. Зокрема, мова йде про майже три мільйони гривень. За словами експерта із децентралізації Людмили Кушнер, Бугринська ОТГ ці кошти освоїла з користю.

Людмила Кушнер, консультант з бюджетних питань проекту Пульс «Децентралізаційний марафон»

- Я називаю субвенцію на розвиток інфраструктури, як стартовий капітал для розвитку обєднаної територіальної громади. Так, сьогодні  я свої слова підтвердила і ще раз перкоаналася, що такі кошти потрібні. Основне, їх чітко та прозоро викорисати для тго, аби був старт надалі для роботи.

Зокрема, найбільш пріоритетними для громади були заклади освіти. Туди за кошти із субвенції, а це 120 тисяч гривень, було придбано твердопаливні котли, що в рази зменшило використання газу у зимовий період. І витрати вже окупилися. Придбали також грузовий автомобіль та трактор, якими користуються і фізичні і юридичні особи. Що, у свою чергу, місцевий бюджет забезпечує коштами. Окрім того, було оновлено матеріально-технічну базу агротехнічного ліцею.

Алла Канюка, завуч по методичній роботі Бугринського агротехнічного ліцею:

- Ми отримали нові телевізори сучасні і сучасний комп’ютерний клас. Тому ті комп’ютери, які вивільнилися, можемо використовувати для індивідуальної роботи учнів проектори. Тобто, матеріальна база дуже поповнилася. Планується ремонт для удосконалення матеральної бази.

Сільський голова Бугринської об'єднаної територіальної громади Сергій Пилипчук розповідає, за цих кілька років для добробуту громади було зроблено чимало. Значно більше, ніж коли вони не брали участі у територіальній реформі. Однак, планів надалі у них не менше. Зокрема, в першу чергу, хочуть перекрити дах у школі, що у селі Вільгір, переобладнати будинок культури. Також потрібно подбати про розвиток спорту. 

Сергій Пилипчук, сільський голова Бугринської об'єднаної територіальної громади:

- В пешу чергу, це дороги, закінчити питання із вуличним світлом. Тому що у нас залишилося три населених пукти, які залишилися неосвітленими у цьому році. Плануємо завершити цю роботу і, звичайно, питання покращення стану нашого комунального підприємства, і надання послуг якісних.

Нагадаємо, що нині на Рівненщині налічується 18 об’єднаних територіальних громад.

Схожі статті