+380673870816 +380673870816

Більше 300 жителів Рівненщини торік змінили своє ім’я, прізвище чи по батькові

За інформацією відділу державної реєстрації актів цивільного стану Рівненської області минулого року до територіальних відділів ДРАЦС звернулися із відповідною заявою та змінили свої прізвища, ім’я чи по батькові 313 мешканців Рівненщини. Для прикладу в 2020 році кількість охочих змінити ім’я було 267.

Право на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи передбачено ст. 295 Цивільного кодексу України. Відповідно до неї кожна людина, починаючи з 16 років, може на власний розсуд змінити своє прізвище, ім’я чи по батькові.

За згодою батьків це можна зробити і в більш ранньому віці – у 14 років.

Письмова заява про зміну імені подається у відділі ДРАЦС за місцем проживання заявника за умови пред’явлення паспорта громадянина України.

До заяви про зміну імені фізичних осіб, які досягли 14 років, також додаються заяви про надання згоди батьків.
Відділ реєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до органу внутрішніх справ за місцем проживання заявника для надання висновку про можливість зміни імені.

Термін розгляду заяви про зміну імені – до трьох місяців. За наявності поважних причин він може бути продовжений, але не більш як на три місяці.

Під час реєстраціі? зміни імені відділ ДРАЦС видає заявникові свідоцтво про зміну імені.

Схожі статті