+380673870816 +380673870816

21 вересня — Друга Пречиста: у Рівному православні відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

Православні християни сьогодні, 21 вересня, відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят (двунадесятих) - Різдво Пресвятої Богородиці.

Різдво Пресвятої Богородиці — одне з 12 найважливіших свят церковного року, яке в народі називали другою Пречистою, або «осениною».

Як відомо, перша Пречиста – це Успіння Богородиці (28 серпня), а третя Пречиста – так звана «зимова» – Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня).

Історія свята

Результат пошуку зображень за запитом

Як повідомляє «Православний спадок України на Святій Горі Афон», це перше свято після індикту - церковного нового року. Про народження Пресвятої Богородиці пророкували за багато століть до цієї події. Ці пророцтва, викладені в Старому Завіті, читаються на вечірньому богослужінні, напередодні свята.

За церковним переданням, Діва Марія була довгоочікуваною дитиною Іоакима й Анни. Сім'я жила в Назареті. Довгий час вони були бездітними, бо подружжя було безплідним. Євреї вважали, що бездітність - це кара Божа за важкі гріхи.

Подружжя дожило до похилого віку, але не переставало сподіватися на милість Божу і вірити, що Він може дарувати їм немовля. Вони пообіцяли Богу, що віддадуть дитину для служіння в храм, якщо вона народиться.

Одного разу Іоаким приніс в Єрусалимський храм жертву Богу, але первосвященик відмовився приймати її, бо вважав старого грішною і недостойною людиною. Іоаким вирушив у пустелю, і зі сльозами на очах, молився про дарування дитини, яка зніме ганьбу з їхньої сім'ї.

Свята Анна, довідавшись про те, що трапилося в храмі, розплакалася, але не нарікала, а молилася Господу. Потім архангел Гавриїл повідомив праведному подружжю радісну новину - що їх молитви почув Господь і у них народиться Преблагословенна Донька Марія.

Так і сталося, справдилися старозавітні пророцтва. Іоакима й Анну, дідуся та бабусю Іісуса Христа, Православна Церква називає богоотцями. На Святій Горі Новий скит Різдва Богородиці, що відноситься до обителі Святого Павла, цього дня святкує панігір.

Звичаї

Зазвичай на другу Пречисту було заведено просити Богородицю про сприяння бездітним жінкам в народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали «бабським святом». Разом з тим, із другою Пречистою пов’язаний останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між першою і другою Пречистими приворотні трави мали особливу властивість привертати чоловіка до жінки і навпаки. Але дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо «на них вужі сушаться».

В давнину з цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку. Під цю пору помітно псується погода, дні стають похмурими, зазвичай дощить, тому й мовиться: «Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає».

Прикмети та прислів’я свята Різдва Пресвятої Богородиці

Результат пошуку зображень за запитом

– Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлиста.

– Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

– Пречиста – картопля чиста.

– Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста.

– Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає.

– Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то і осінь чекає тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо небо буде похмурим у цей день, то й осінні холоди прийдуть із дощами.

– Якщо дівчина вмиється до сходу сонця, то її обов’язково просватають в цьому році.

– Щоб уникнути "лихих очей" та наклепу і хвороб, в Різдво Пресвятої Богородиці спалити старий одяг і взуття.

Схожі статті