+380673870816 +380673870816

11 листопада День Незалежності відзначають сусіди України – поляки (ВІДЕО)

Липень 1916 року – розпад, Перша світова війна. На Волині в одному з боїв, загинуло більше двох тисяч поляків, що воювали в рядах армії Автрійської імперії. Саме тоді польський маршал Юзеф Пілсуцький поставив перед командуванням питання про відновлення Польщі як окремої держави і через два роки це сталось.

Тетяна Самсонюк, кандидат історичних наук:

- Лише 11 листопада, в лісі, в вагончику було підписано акт про капітуляцію.11 листопада - це завершення Першої світової війни, 11 листопада -  це день, коли в Польщі з’явитись перший демократичний парламент.

Під час марафону декламувались вірші польських авторів минулого та сьогоднення, а також з музичними  вітаннями виступали учні музичних шкіл та училищ.

Ярослав Ковальчук, голова культурно-просвітницького центру імені Томаша Оскара Сосновського:

- Ми згадуємо наших найближчих друзів, Польщу, яка є нашим адвокатом і нашим другом в Європі.

На думку місцевих письменників, саме мистецтво об’єднує народи. Адже це шлях до особистісного самовираження і попри сумні моменти в історії, сьогодні поляки та українці є братніми народи.

Ірина Баковецька, голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України:

- Якби там не було, які б періоди в українсько-полільській історії не існували, зрештою, в кожній родині є якісь непорозуміння між чоловіком і жінкою, братом та сестрою, але все одно це родина, це сім’я, це одне ціле. Це той момент, коли можна говорити про не лише сусідство, але й про братерство.

Схожі статті