+380673870816 +380673870816

З Рівного козаки на конях та возах вирушили в похід на Берестечко

На конях, в шароварах та із завзяттям в очах. Рівненські козаки вирушили на Поле Берестецької битви. Вже традиційно свій шлях розпочали від пам’ятника українському гетьману Богдану Хмельницькому. Похід козацького загону пройде маршрутом Рівне-Верхів-Дубно-Млинів-Пляшева. 

Їм лише по 20, але разом із козаками на Поле Берестецької битви вони їдуть вже уп’яте. Світлана та Олена Грицюк сестри-близнючки. У козачки подалися, бо, кажуть, що усі повинні пам’ятати своє коріння, ким були і ким є насправді.  

Світлана та Олена Грицюк, козачки:

- Це вже сімейна традиція. Мама їздить з нами, знайомі, друзі часто з нами подорожують. Сьогодні ми їдемо у  Берестечко, ночуємо у Верхові, потім ночуємо в Дубно, а третя зупинка - Млинів. Після того ми вже виїжджаємо на Берестечко. Це вже остаточна наша зупинка. Ми там пробудемо з козаками три дні.

На Берестечко сестри поїдуть на підводах, адже ще не надто вправні наїзниці, тим паче, дорога важка. Розповідають, що інколи на шляху трапляється чимало несподіваних пригод.  

Світлана та Олена Грицюк, козачки:

- Їхали на возах і колесо відпало в дорозі. Це дорога і тому  це нормально. Раніше козаки також ось так подорожували.

А от Олена Яворська на Поле Берестецької битви поїде верхи на Вітрі. Це її вірний друг.

Олена Яворська, кінна:

- Його звати Вітер. У нас всі коні мають козацькі клички - Вітер, Зірка, Туман. В нас три верхових коня і чотири коня у возі.

Загалом на Берестечко вирушать 23 козаки. Свою дорогу розпочинають від пам’ятника українському гетьману Богдану Хмельницькому. Кажуть, як же інакше, адже він козацький поводир.

Олександр Сачук, писар Рівненської Січі Війська Запорізького:

- Богдан Хмельницький був нашим провідником в боях за вільну Україну. І головне, аби лишилася пам'ять і не загубилися ті історичні традиції. Тим більше, на фоні сьогоднішніх подій патріотичний дух повинен бути у кожного.

В дорогу  рівненських козаків священнослужителі  благословили молитвами. Аби на шляху не було перешкод, їх  супроводжуватимуть  працівники ДАІ. Провести славне козацтво прийшов і заступник очільника краю Олександр Савчук. 

Олександр Савчук, заступник голови Рівненської ОДА:

- Похід козаків символізує підготовлення військ козацьких до битви під Берестечком і це основний етап вшанування козаків, відзначення цієї дати. Битва під Берестечком показала незламність козацького духу і дала можливість через 8 років отримати перемогу під Конотопом.

Вшанування пам’яті героїв Берестецької битви відбудеться  22 червня. Це вже 363 річниця. 

Схожі статті