+380673870816 +380673870816

Вкладники "Західінкомбанку" знову пікетують рівненську філію

Люди вимагають повернути їм заощадження. З цим питанням через депутатський корпус Рівненської облради 20 червня вони зверталися до Національного банку України, Генеральної Прокуратури України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства юстиції України. Проте, відповіді, що надійшли з вищеперерахованих установ змусили людей знову прийти під стіни банку. 

Костянтин Олександрович вирішив покласти свої заощадження на дві депозитні книжки "Західінкомбанку". Проте, починаючи з 2009 року, за словами старенького, він не лише не отримує своїх відсотків, але й не може повернути вклади. Хоча сума в нього і не велика - 10 тисяч гривень, але пенсіонеру вона вкрай потрібна.

Костянтин Нікітюк, вкладник:

- Я хворів. В мене інфаркт був. Я лікувався у військовому госпіталі цілий місяць. Гроші я збирав для чорного дня. Наприклад, онук одружувався і треба було дати гроші. Правнучки ростуть, також потрібно гроші дати і собі на ліки залишити.

Вкладників "Західінкомбанку" таких як Костянтин Олександрович, які нині не можуть забрати свої заощадження, налічується 1300 чоловік. Усі вони увійшли до громадської організації "Депозит". Створили її з метою відстоювати інтереси людей та повернути їм заощадження. Загалом жителям краю "Західінкомбанк" заборгував близько 30 мільйонів гривень.

Володимир Ольшанський, заступник голови ГО "Депозит":

- Ми сьогодні будемо працювати з депутатами, аби вони на рівні Верховної Ради створили тимчасову слідчу комісію, щоб розібратися з даним питанням. Я так розумію, що це питання гальмується Національним Банком. Адже якщо банк впродовж 10 днів не виконує свої зобов’язання, то його мають віднести до категорії проблемних або неплатоспроможних.

Проте, Нацбанк повідомив, що якщо члени громадської організації "Депозит" вважають, що їх законні права та інтереси порушені, вони мають право звернутись до суду. А Фонд гарантування вкладів фізичних осіб направив листа, у якому вказано, що станом на 9 липня 2013 року ПАТ "Західінкомбанк" не віднесено до категорії неплатоспроможних, а також не прийнято щодо нього рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Тому Фонд не має законних підстав для виплати відшкодування коштів за вкладами клієнтів банку. Ось і доводиться людям знову повертатися під стіни фінустанови з вимогою повернення коштів.

Натомість представники банку своє скрутне фінансове становище пояснюють тим, що їм збанкрутілі підприємства, які свого часу брали тут кредити, винні 60 мільйонів гривень. Зараз же вони роблять усе можливе, аби стягнути з боржників кошти і повернути людям їх заощадження.

Дмитро Філіпчук, голова профспілки, представник правління ПАТ "Західінкомбанк":

- Вже найближчим часом буде реалізовано два майна - це житлова будівля і це підприємство-банкрут. Це майно за місяць чи два буде реалізоване і відразу всі ті кошти спрямуємо на те, щоб погасити відсотки.

Вкладники, котрі вже втомились від обіцянок, у разі не виплати їм власних заощаджень, перенесуть свій пікет під стіни облдержадміністрації та навіть готові перекрити рух транспорту.

Схожі статті