+380673870816 +380673870816

Виставка до Дня незалежності України відкрилася у рівненському архіві

Історія у фото та документах. До Дня незалежності України в Державному архіві Рівненської області відкрилася виставка, яка висвітлює події буремних 90-тих. Тут і ексклюзивні світлини, і раритетні газетні публікації, і рідкісні документи, які засвідчують нелегкий шлях нашої держави до незалежності та демократії.

Бурхливі акти громадянської непокори, нескінченні мітинги, страйки, пікети. Таким був шлях України до незалежності. До святкування 22 річниці у Державному архіві Рівненської області відкрилася виставка архівних матеріалів. Налічує вона близько сотні експонатів – від ексклюзивних фото і до офіційних документів.

Іван Демянюк, заступник директора Державного архіву Рівненської області:

- Тут представлені копії тодішніх самвидавських газет - газета "Рада" Народного Руху України, "Шлях до волі" Української Гельсінської спілки. Тут представлені листівки, які випускали різні демократичні організації. Тут багато фото, які відображають тодішні події, наприклад, на Козацьких могилах. Ось ланцюг єднання, Пересопниця, мітинги до 4-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

Представлені на виставці і документи, які відображають боротьбу рівнян за українську національну символіку. Із жовто-блакитним стягом в руках проривався через шеренгу міліціонерів й Іван Демянюк.

Іван Демянюк, заступник директора Державного архіву Рівненської області:

- Ми йшли групою, десь 300 чоловік під керівництвом Червонія і Новака. Стояли три шеренги міліціонерів і Василь Червоній скомандував, щоб ми підняли прапори. Ми підняли більше 15 прапорів над головами і прорвали ці шеренги міліціонерів та зайшли на територію заповідника, де вже було кілька тисяч людей. 

Перший День незалежності в Україні відсвяткували 16 липня 1991 року в пам'ять про те, що саме в цей день Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України, згодом дату перенесли на 24 серпня.

Схожі статті