В Україні тривають заходи щодо гармонізації стандартів виробництва продукції
Зобов’язання, яке взяла на себе Україна, вступаючи до СОТ - гармонізувати всі стандарти виробництва продукції в державі. Про це повідомив Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.
Минулого року на розробку таких стандартів було виділено 5 мільйонів гривень, в цьому році сума вже подвоєна. Як зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий, наступний рік – останній коли Україна повинна виконати зобов’язання щодо гармонізації стандартів і технічних умов української продукції.
Микола Безуглий зазначив, що до 99,99% експортованої Україною харчової продукції немає жодної претензії. І це при тому, що 30% імпортерів - це країни СНД, 25% - країни Євросоюзу, де вимоги до якості продукції є надзвичайно високими.
Україна (за умовами СОТ) повинна здійснювати моніторинг якості продукції тваринництва на своїй території. Для цього наразі створюється відповідна нормативно-правова база з впровадження суб'єктами господарської діяльності системи управління безпекою харчових продуктів (HACCP). На даний час такою системою послуговується вже багато молокопереробних і м'ясопереробних підприємств.