+380673870816 +380673870816

В ОСББ "Газда" продемонстрували ефективність муніципальної програми

Муніципальна програма сталого розвитку за участі місцевих громад у Рівному вдало реалізовується вже тривалий час. Цьогоріч міська влада разом з мешканцями багатоповерхівок співфінансуватиме 29 проектів. Наразі ж триває робота щодо підписання угод. Аби ще раз переконатися в ефективності даної програми, представники міської влади завітали до ОСББ "Газда", яке завдяки подібному проекту змогло вирішити нагальні проблеми свого будинку. 

У п’ятиповерхівці, яка знаходиться за адресою Коперніка 14, у 35 квартирах проживає трохи більше ста чоловік. Вони на чолі з головою ОСББ "Газда" три роки поспіль реалізовують свої проекти з ремонту будинку в рамках програми сталого розвитку. За цей час тамтешні жителі з фінансовою допомогою міської влади спромоглися відремонтувати дах та утеплити будинок. За словами координатора проекту ПРООН пана Петра, саме це об’єднання співвласників багатоквартирних будинків є прикладом для наслідування усіх учасників цьогорічної програми.

Петро Вахнюк, начальник відділу підтримки проектів ООН:

- Це дійсно гарне об’єднання співвласників, яке має гарну історію і вже хороші результати.

У свій час п’ятиповерхівка знаходилася на балансі Рівненського пивзаводу, який і був постачальником основних комунальних послуг. Проте, враховуючи їх подорожчання, пивзаводу та мешканцям будинку така співпраця стала не вигідною. Тому ще у 2004 році вони вирішили перейти повністю на автономне опалення. Хоча витрати людей на подібний перехід виправдали себе не одразу, проте жоден із них і нині не жалкує про таке рішення.

Мар’ян Года, директор ВАТ "Рівень":

- Люди відразу відчули перевагу, оскільки отримали значну економію в коштах. Також опалення і гаряча вода стали кращими. За цей період люди вже забули, що між опалювальними сезонами відключають гарячу воду та тепло.

Усі проекти, які вже реалізувалися у будинку за адресою Коперніка 14, фінансувалися владою та громадою у співвідношенні 80 на 20 відповідно. За словами голови ОСББ пані Оксани, випадків, коли люди відмовлялися здавати кошти не пам’ятає. Адже участь у муніципальній програмі дає не лише відразу суттєвий результат, а й певну вигоду.

Оксана Шостак, голова ОСББ "Газда":

- Збільшилася вартість квартир. Адже різні комунікаційні питання ми майже всі вирішили. В нас є автономне опалення, в нас не протікає дах, в нас утеплені стіни. Я вважаю, що люди дуже задоволені.

Муніципальна програма сталого розвитку, яка полягає у співфінансуванні владою та громадою ремонту багатоповерхівок, має хороші перспективи і в майбутньому. Адже ті ОСББ, які вже реалізували свої проекти, нині мають хороший дах, теплі стіни, які за словами чиновників, прослужать ще не одне десятиліття.

Схожі статті