+380673870816 +380673870816

Унікальну колекцію древніх та цінних експонатів презентували в Острозькій академії (ВІДЕО)

В Острозькій академії відкрили нову, ще до кінця незвідану сторінку історії. У виші презентували унікальну експозицію пам’яток славетної Острогіани. Це печатки, рукописи та  картини минулих століть. Такі артефакти  до вишу привіз знаний колекціонер та дослідник Олексій Шереметьєв. 

Унікальну колекцію древніх та цінних експонатів  презентували в Острозькій академії. Спудеї та викладачі стали чи не першими, хто отримав  можливість побачити  оновлену колекцію дослідника Олексія Шереметьєва. Серед експонатів печатки з родовим знаком  власників Острозького князівства та їх оточення. А також стародавні рукописи – літопис життя й побуту Богоявленської  соборної церкви та монастиря капуцинів, що знаходився на території  Острозької академії.  

Олексій Шереметьєв, власник колекції:

- Вперше я з’явився в цьому місті у 2003 році. Це була унікальна зустріч, вона відбулася після того, як в моїй колекції з’явилася унікальна печатка Кирило-Мефодіївського товариства графині Блудової. Запросили, показали мені історичну крипту й на моє питання хто тут був похоронений , відповіли, що історія не зберегла. І яке було здивування, коли через кілька років у мої руки потрапив щоденник, історія монастиря капуцинів, і відомий вчений Ігор Тесленко зміг прочитати, хто похований в цій крипті. Два роки тому, 1 вересня, разом з ректором ми відкрили пам’ятну стелу і повернули імена із забуття.

Експонати колекції дійсно унікальні, - розповідають науковці.  Наприклад,  цими печатками представники  князівства Острозьких ставили відтиски  на різноманітних документах і таким чином творили нашу  історію. 

Олег Однороженко, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України:

- Величезна кількість матриць. Це унікальні речі, які часто є чи не єдиними артефактами, які належали тій чи іншій особі. От, наприклад, печатка Костянтина Острозького, яка чи не єдина на сьогодні відома річ, яка є річчю гетьмана, князя Острозького.  І за великим рахунком, печатки є дуже важливим елементом візуалізації історії. На жаль, українська історія через численні втрати джерел погано візуалізована. Мало джерел лишилося і артефактів, які показують як виглядали ті чи інші предмети. 

Ці пам’ятки проливають світло на малодосліджені  підвалини нашої історії. І завдяки тому, що колекція відкрита, науковці мають можливість долучитися до нових  відкриттів. Проте, першими ознайомитися з цими експонатами отримали можливість саме представники Острозької академії. 

Ігор Пасічник, ректор НаУ «Острозька академія»:

- Це унікальні артефакти. І я сьогодні говорив,  якщо неосвічені люди захоплюються наукою, то мудрі люди використовують її і рухають вперед. Ви сьогодні бачили як ці троє людей зібрали такі артефакти, якими має пишатися будь-яка країна. Я думаю, якби ці печатки були у Франції, то ці люди вже отримали б звання народних героїв. 

Зупинятися на досягнутому команда дослідників не збирається, кажуть, попереду ще багато роботи. Наприклад, рукопис із монастиря капуцинів написаний латиною і науковці  нині працюють над українським перекладом цього унікального матеріалу, аби текст з’явився у доступному електронному варіантні.

Схожі статті