+380673870816 +380673870816

Україна частково дозволила імпорт худоби та генетичного матеріалу з 10 європейських країн

Україна скасувала ряд обмежень щодо ввезення з ЄС великої та дрібної рогатої худоби, а також генетичного матеріалу. Раніше імпорт до України був заборонений через виявлення вірусу Шмалленбергу на території Європи. Про це повідомила прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

Головний державний інспектор ветеринарної медицини України підписав розпорядження, згідно з яким скасовано ряд обмежень щодо ввезення великої та дрібної рогатої худоби, а також генетичного матеріалу з 10 європейських країн. Зокрема, це стосується Великобританії та Північної Ірландії, Нідерландів, Німеччини, Франції, Італії, Люксембургу, Австрії, Іспанії та Бельгії.

Відтепер обмеження не поширюються на племінних невагітних тварин, які у результаті досліджень методами імуноферментного аналізу (ІФА) та полімерно-ланцюгової реакції (ПЛР) отримали негативний результат.

Обмеження не діють, якщо тварини мали позитивну реакцію за ІФА та під час карантинування в країні походження мали негативну реакцію за ПЛР. Не забороняється ввезення племінних вагітних тварин, які досліджені методами ІФА та ПЛР з негативним результатом.

Окрім цього, до України можна буде імпортувати генетичний матеріал, а саме сперму та ембріони, які отримані до 1 січня 2012 року або від плідників та самок-донорів, які досліджені методами ІФА та ПЛР з негативним результатом.

Нагадаємо, що вірус Шмалленберга вражає ДРХ та меншою мірою ВРХ. Достовірних даних про вірус дуже мало. Встановлено, що вірус Шмалленберга викликає важку патологію у ДРХ (вражається генеративна сфера і плоди), у ВРХ чіткої патологічної картини немає. Не виключається і зараження людини, особливо під час маніпуляцій і контактів із хворими тваринами, патологічним матеріалом.

Схожі статті