+380673870816 +380673870816

У Рівному фахівці розповіли, як правильно працювати із особливими дітьми (ВІДЕО)

Пані Анастасія, її сину вісім років. Про те, що дитина особлива жінка дізналася у 2011 році, коли звернулася до фахівців. До слова, аутизм – це вроджена психічна хвороба, що характеризується нездатністю хворого до взаємодії із зовнішнім світом. Він зазвичай уникає спілкування з оточуючими. 

Анастасія Вишневська, мама дитини аутиста:

- Ми як перший раз звернулися йому було 2,5 рочки. Перестав говорити. Спочатку проблем ми не побачили, казали буде говорити дитя, тим більше це хлопчик, але рік по тому ми побачили, що дитина почала ще більше деградувати і ми звернулися до спеціалістів.

Жінка зазначає, - основне завдання батьків не опускати руки і займатися постійно з дітьми, тоді прогрес буде відчутний. Загалом, по всій Україні дітей з аутизмом налічується більше трьох тисяч. На жаль, як кажуть спеціалісти, з кожним роком їх стає більше. 

Анна Друзенко, практичний психолог центру реабілітації дітей при обласній дитячій лікарні:

- На сьогоднішній день я помітила, що з кожним роком все більше і більше дітей самі із сенсорними ураженнями. Чи це є через те, що покращилася діагностика, чи через  те, що це є збільшення. Дати відповідь не можу, але дітей з кожним роком все більше. Тобто це стає вже такою епідемією, я б сказала.  

Про особливості спілкування, виховання та адаптації дітей-аутистів в соціумі розповіла Консул Європейської асоціації «Аутизм- Європа»  Інна Сергієнко. Вона постійно відвідує різні міста нашої країни і ділиться своїм досвідом та напрацюваннями . На її думку, наше суспільство, поки що не сприймає особливих дітей належним чином. 

Інна Сергієнко, Консул Європейської асоціації «Аутизм- Європа»:

- У нас суспільство, поки що пострадянське. Воно мало толерантне взагалі до будь-яких людей, які відрізняються. В цілому, за кордоном люди більш толерантні до особливих людей. У нас, наприклад, і на вулиці не побачиш людину, яка має певні вади із здоров’ям, адже у нас немає відповідно середовища для них. а з ментальними особливо, адже він дивний, руками розмахує, ніхто не знає, як він себе поведе. 

Тому важливо, аби люди було проінформовані і більше знали про «сонячних дітей» та сприймали їх належно. Зокрема у нашому місті є декілька закладів, де займаються із дітьми-аутистами. Проте їх замало, вважають спеціалісти. 

Олена Корсун, голова благодійного фонду «Погляд»:

- Дуже багато дітей, заклади переповнені. До нас приїхали райони, тобто області, це інтернати, спецзаклади, в які направляють дітей саме з Рівного. Вони допомагають, працюють, але кількість дітей, яка наразі є у Рівному місцеві заклади не можуть охопити таку кількість дітей.

Спостерігаючи за такою тенденцією, на думку фахівців, потрібно створювати більше таких закладів, об’єднувати їх, аби діти мали можливість займатися та розвивати свої здібності. 

Схожі статті