+380673870816 +380673870816

У Дубенському замку відкрили музейну експозицію нумізматики, геральдики, боністики та фалеристики

Музейну експозицію нумізматики, геральдики, боністики, фалеристики "Карбована історія" урочисто відкрили в Державному історико-культурному заповіднику міста Дубно голова обласної ради Юрій Кічатий, голова облдержадміністрації Василь Берташ та депутат Європарламенту від Республіки Польща Ян Козловські. Про це повідомила прес-служба Рівненської обласної ради.
    Не підлягає сумніву, що давній Дубенський замок є історичною перлиною Рівненської області. Свідки багатьох історичних подій стіни Дубенського замку і нині зберігають пам’ять про відомих особистостей, які свого часу тут жили та гостювали. Упродовж кількох століть ця твердиня над рікою Іквою жодного разу не була взята приступом чи штурмом. На базі цієї історичної пам‘ятки працює Державний історико-культурний заповідник.
    Обласна державна адміністрація, обласна рада, піклуючись про туристичну привабливість Рівненщини, приділяють велику увагу розвитку цього заповідника, адже часті перебудови, занепад та запустіння в ХІХ столітті призвели до значних руйнувань його споруд, втрати первісного декору.
    Адміністрація заповідника докладає значних зусиль у реставрації пам‘яток архітектури, розширенні музейних фондів та експозицій. Наслідком цієї титанічної роботи і стала виставка нумізматики, геральдики, боністики, фалеристики "Карбована історія".
    Спільні дії адміністрації заповідника, місцевої влади не залишились поза увагою депутата Європарламенту від Польщі Яна Козловські, який опікується розвитком замків як у Польщі, так і на Україні. На відкриття цієї експозиції прибула делегація з Польщі, до складу якої увійшли Ян Козловський – посол Європейського парламенту; Марек Мартінек – генеральний консул Республіки Польща в Луцьку; Ярослав Стручинскій – каштелян замку Гнев, голова правління фундації; Чеслав Стоба – професор дитячої хірургії; Кшиштоф Урбан – голова правління Активного центру в місті Гнев (Польща); Вінцент Мацієвскій – жовнір хоругви гусарської.
    За словами Яна Козловські, Дубенський замок займає особливе місце серед інших історичних пам‘яток, адже його відновленням, реставрацією спільно займається адміністрація заповідника, місцева влада та громада. Саме такі проекти будуть підтримані Євросоюзом через відповідну Програму відновлення замків України. На ці цілі на період 2011-2013 роки передбачено загалом 470 мільйонів євро.

Схожі статті