+380673870816 +380673870816

Сільгоспвиробники Рівненщини протестували під стінами ОДА (ВІДЕО)

Аграрії не підкоряються згубним для них обставинам. Дрібні фермери та власники великих сільськогосподарських підприємств влаштували під стінами облдержадміністрації пікет. Приводом для активного волевиявлення селян стало внесення змін до Податкового кодексу. Відповідно до нього скасовуються фіскальні пільги сільгоспвиробникам. Аграрії вирішили не миритися з черговими утисками. 

Аграрії протестують. Майже сотня сільгоспвиробників області з плакатами в руках прийшли під стіни облдержадміністрації боротися за право на виживання. Відповідно до нового Податкового кодексу, у 2016 році аграрний сектор втратить державну підтримку. Зокрема, планується скасування спецмита для сільгоспвиробників. За словами фермерів та  підприємців, без цього спеціального режиму вони не зможуть скласти конкуренцію європейському імпорту.  

Олександр Андріюк, директор підприємства «Мізочпродукт»:

- Коли 20% реалізації податку залишається у підприємця – це дуже суттєво. Це важливо для закупівлі ГСМ, засобів захисту рослин, міндобрив. Це важливо для планування, для стратегії розвитку.  І тому сьогодні всі сільгосппідприємства саме на цьому спецрежимі і виживають та планують все. Це на сьогоднішній день один із ключових і допоміжних засобів для розвитку даної галузі.

Місцеві аграрії вирішили так просто не здаватися і підготували звернення до керівництва держави. Всі учасники акції поставили підпис під документом. Поспілкуватися із мітингувальниками вже традиційно вийшов перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Приварський. Він запевнив, що звернення аграріїв направлять до Уряду, Адміністрації Президента та Верховної Ради. Окрім того, додав, що наразі ще не прийнятий бюджет і новий Податковий кодекс. Тому зараз рано говорити про скасування спецмита для аграріїв. Але він прекрасно розуміє згубність прийняття цих змін для сільгоспвиробників. 

Юрій Приварський, перший заступник голови РОДА:

- Той ресурс, який мають аграрії, це пільгова ставка ПДВ. Якщо говорити в цінах 2013 року , це по Україні близько 14 мільярдів, якщо за 2015 рік, то  це близько 25 мільярдів. Тобто це той ресурс, який безпосередньо залишаються в аграріїв.  Попередні два роки вказані зміни вдавалося не внести.

Експерти вже підрахували можливі втрати аграріїв. За їх оцінками, збитки сягнуть 30 мільярдів гривень, а надходження від експорту сільгосппродукції зменшаться на 1 мільярд доларів.

Схожі статті