+380673870816 +380673870816

СБУ передала Рівненському краєзнавчому музею 11 предметів старовини

Фонд Рівненського обласного краєзнавчого музею поповнився релігійними стародруками, старовинними монетами та іконами. Їх до місцевої скарбниці старовини передали з Рівненського обласного управління Служби безпеки України. 

11 предметів старовини, що мають культурну цінність керівництво Управління СБУ Рівненщини передало до фондів обласного краєзнавчого музею. Серед них 4 ікони, які є зразками народного іконопису початку XX століття, 3 антикварних видання та 4 монети. Усі вони були конфісковані за матеріалами трьох кримінальних проваджень, які розслідували слідчі СБУ протягом 2012-2013 років за фактами контрабанди. Вилучені цінності громадяни України намагались переправити через державний кордон в особистих речах.

Олег Ілючок, начальник слідчого відділу УСБУ в Рівненській області:

- Серед речей домашнього вжитку ми знайшли ці цінності. Оособам пропонувалося задекларувати свої речі, проте, вони їх не декларували. Потім був проведений поглиблений митний догляд і вилучено ці предмети.

До Республіки Білорусь громадяни України у своїх речах хотіли переправити і 4 старовинні монети датовані різними століттями.

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею:

- Нам передали римську монету - динарій імператора Комода, срібну II століття нашої ери, візантійську мідну монету імператора Романа II IX століття нашої ери, срібну монету Золотої Орди мабуть XII-XIV століть і монету Боспорського царства Пантікапей, десь V століття до нашої ери. Ми ще їх будемо досліджувати.

Велику цікавість у працівників обласного музею викликала книга Івана Огієнка "Українська культура: Коротка історія культурного життя українського народу". Книга написана церковним діячем, видатним вченим зі світовим ім’ям, праці якого з історії української мови, культури, церкви й нині не втратили свого наукового значення. Піч час революції, коли в Києві було сформовано Центральну Раду, Івана Огієнка призначили викладачем історії української мови в Університеті Святого Володимира. У 1917-1918 роках він відіграє значну роль в українізації вищих навчальних закладів та шкільництва. Саме тоді у 1918 році і вийшла його книга. Один з примірників якої нині передали працівники СБУ області до краєзнавчого музею.

Віктор Луц, завідуючий художнім відділом Рівненського обласного краєзнавчого музею:

- Книжка невелика, але вона важлива тим, що вона давала громадянам розуміння хто такий українець. Тому його книжка має важливе значення для населення Західної України, бо саме тут вона могла видаватися до 1939 року. Вона дійсно була дуже важливою.

Найближчим часом до музею працівники СБУ планують передати грошові одиниці державної скарбниці Української Народної Республіки 1918-1919 років і грошові знаки Державного емісійного банку 1942 року.

Схожі статті