+380673870816 +380673870816

Рятувальники Рівненщини продовжують перевірку сховищ та протирадіаційних укриттів (ВІДЕО)

Загалом в області  знаходиться 1673 захисних споруд. З них фахівці вже оглянули більше половини. 

Віримо в краще, але готуємось до гіршого. Нині в Україні оголошено режим підвищеної готовності до будь-якої надзвичайної ситуації пов’язаної з військовими діями чи загрозою терористичних актів. Відповідно, місцеві рятувальники почали активно інспектувати захисні споруди краю. Починаючи з лютого місяця фахівці вже оглянули 928 споруд.

Олег Панюк, заступник начальника ГУ ДСНС України в Рівненській області:

- За основу взяли з аналізу попередніх років споруди, які були в найгіршому, непридатному  стані. Ряд таких споруд, що були в геть непридатному стані, нині максимально відновлюються і приводяться до нормативних вимог.

В теорії кожен громадянин має самостійно дізнатись про найближчі об’єкти укриття. Для жителів Рівного достатньо звернутися до ЖЕКу, який обслуговує його будинок і отримати інформацію, яким саме сховищем він має право скористатись. Проте, на практиці, як стверджують рятувальники, у разі виникнення надзвичайної ситуації навряд чи хтось буде звертати увагу на вашу прописку.

Олег Панюк, заступник начальника ГУ ДСНС України в Рівненській області:

- Я не житель цього району, але так сталося, що я знаходжусь біля іншої захисної споруди. То я думаю, що там, де увійде 150, то увійде і 160, на крайній випадок. Ніхто там не буде в критичний момент дивитись на паспорт чи прописку.

Нині з усіх сховищ на Рівненщині 313 перебувають у державній власності, 976 – в комунальній та 366 - у приватній. Як стверджують рятувальники, сьогодні утримувачі споруд здебільшого з розумінням ставляться до ситуації та намагаються привести сховища до придатного стану.

Олег Панюк, заступник начальника ГУ ДСНС України в Рівненській області:

- Якщо керівник, власник чи утримувач захисної споруди  розуміє ситуацію і є господарником, то він приведе її до належного стану. В гіршому випадку, до нього приймаються міри адміністративного впливу.

Проте, трапляються, на жаль і ті, до яких у рятувальників є питання щодо утримання сховищ у неналежному стані. Так,  за результатами перевірок бомбосховищ, до адміністративної відповідальності вже притягнуто 56 осіб. Адже  за станом захисних споруд повинні слідкувати їхні власники. Також вони мають встановити зовнішні вказівники, на яких має бути зазначено як знайти укриття. 

Схожі статті