+380673870816 +380673870816

Рівняни, які проти будівництва АЗС на Соборній, пікетували апеляційний господарський суд

Бути чи не бути автозаправці на вулиці Соборній, 420? Це наболіле для громадськості питання вирішували на засіданні апеляційного господарського суду. Розпочалося воно з пікету рівнян та Всеукраїнського об’єднання "Свобода" поблизу установи. А от сам процес засідання наша знімальна група, навіть попри клопотання в суді, на камеру так і не зафіксувала. 

Це "АЗС-не протистояння" триває вже два роки. Громадськість вкотре виступає проти будівництва автозаправок на вулицях Басівкутській та Соборній, 420. Долю останньої вирішували на засіданні апеляційного господарського суду, на яке забудовники навіть не з’явилися. Проте, захищати свої права прийшло чимало небайдужих рівнян та представники Всеукраїнського об’єднання "Свобода".

Договори оренди землі під АЗС уклали, проте в мешканців прилеглих будинків дозволу навіть не спитали. Місце це знаходиться неподалік рекреаційної зони – парку, а також межує з бомбосховищем квадратурою в 500 метрів. Таке сусідство жителів жахає.

Марина Костенко, рівнянка:

- Оскільки на АЗС передбачені підземні резервуари, то будь-якій людині зрозуміло, що рештки життєдіяльності АЗС будуть йти як в повітря, так і осідатимуть в підземних резервуарах. Окрім бомбосховища є ще одна загроза – комунікації АЗС будуть врізатися в те місце, де зараз перебуває газовий колектор і це безпеки ні мешканцям, ні населенню міста не додасть.

Цікаво, що така автозаправка в районі Ювілейного не одна, їх аж цілих шість. Доцільності будівництва сьомої мешканці зрозуміти так і не можуть.

Марина Костенко, рівнянка:

- До речі, наша АЗС також має входити в систему "Окко" і ніякого сенсу суспільного, щоб так близько будувати АЗС однієї структури - немає.

Доцільності будівництва АЗС як на Соборній, так і на Басівкутській не бачать і представники Всеукраїнського об’єднання "Свобода", вони вже два роки поспіль підтримують рівнян у позиції проти незаконного спорудження автозаправок.

Олексій Бучинський, депутат Рівнеради, голова РМО ВО "Свобода":

- Зараз це питання знаходиться на контролі у народного депутата Олега Осуховського. Він звернувся в Генеральну прокуратуру, щоб виявити всі ті порушення, які допускались під час видачі дозволу на будівництво і сьогодні ми будемо стояти і вимагати, щоб суд прийняв справедливе рішення.

Зафіксувати засідання Феміди на відеокамеру журналісти так і не змогли, суд попри клопотання їм відмовив, без аргументації, - підкреслює депутат Рівнеради Олександ Лащук. Проте й саме засідання тривало недовго, адже забудовник на ньому так і не з’явився.

Олександр Лащук, депутат Рівнеради, голова фракції  ВО "Свобода":

- Сьогодні є все-таки маленька перемога, бо представники нафтової компанії не з’явились на засідання, вони все ж відчувають тиск громадськості і справа носить суспільний резонанс. Колегія суддів прийняла, на нашу думку, необґрунтоване рішення, не дозволили аудіо- відеофіксацію для ЗМІ самого процесу засідання. Ми вважаємо такі кроки незаконними, при чому судді не аргументували причину відмови.

Наступне засідання суду відбудеться 18 лютого. Від так "свободівці" розраховують на більший розмір судової зали, аби всі представники територіальної громади мали змогу відвідати відкрите засідання та захистити права на безпеку та чисте повітря поблизу своїх домівок.

Схожі статті