+380673870816 +380673870816

Рівненські представники мас-медіа висловили протест проти побиття журналістів у Києві

Під стінами обласної державної адміністрації із портретами своїх постраждалих колег у руках вони утворили алею та закликали обласну владу засудити факти побиття працівників українських та іноземних ЗМІ. 

Новина про жорстоке побиття у столиці мирних мітингувальників "Беркутом" в ніч на 30 листопада сколихнула не лише Україну, а й увесь світ. Постраждали тоді від рук беркутівців й чимало журналістів. Інтернет рясніє фактами очевидців, що зачувши приналежність людини до засобів масової інформації, бійці "Беркута" били їх ще сильніше.

Бліц:

- Я казав, що преса, показував посвідчення, а вони мене били.

Жертвами майдану стали понад півсотні представників як українських, так і закордонних мас-медіа. Сьогодні свій протест проти побиття журналістів висловили і рівненські медійники.

Світлана Калько, журналіст:

- Я працюю в ЗМІ понад 15 років і власне про таке побиття масове чую вперше. Це безпрецедентний випадок на моїй пам’яті. Однозначно таке потрібно не просто засуджувати, а й карати винних.

Ірина Ничипурук, журналіст:

- Я проти того, щоб били людей при виконанні їх службових обов’язків. Не можна бити людину за те, що вона виконує свою роботу, має журналістське посвідчення чи ходить у міліцейській формі. Будь-які конфлікти варто вирішувати мирним шляхом, так як це роблять у демократичних державах.

Засуджує дії "Беркута" й оператор столичного телеканалу Олександр Ковтунець. Запевняє, що на його пам’яті подібного ніколи не траплялося.

Олександр Ковтунець, відеооператор:

- У мене не було таких випадків. Були сутички із охороною, яка заважала знімати закриваючи об’єктив камери, але щоб фізично перешкоджали - не було такого. Те, що відбулося в Києві,  я вважаю, що в правовій державі такого не може бути і перешкоджати діяльності журналістів таким ганебним чином це просто неприпустимо.

Відтак нині рівненські журналісти закликають обласну владу засудити факти побиття працівників українських та іноземних ЗМІ. Із фотографіями закривавлених колег сьогодні вони пікетували облдержадміністрацію.

Інна Білецька, журналіст:

- Ми вимагаємо від голови Рівненської ОДА і начальника УМВС України у Рівненській області Василя Лазутка, по-перше, письмово звернутися до Міністерства внутрішніх справ, Генеральної Прокуратури України та Президента України з вимогою провести термінове розслідування фактів побиття журналістів під час масових заходів та дати їм об’єктивну оцінку. По-друге, не допустити жодних утисків та переслідування у Рівненській області. 

Вимагають припинити також і всі безпідставні кримінальні провадження щодо журналістів, які порушені через висловлену ними громадянську позицію та закликають не приховувати від ЗМІ суспільно важливу інформацію, не уникати коментарів. Під таким зверненням підписалися 62 представники мас-медіа. Погоджується із ним і заступник очільника краю Світлана Сад, яка й вийшла до мітингувальників.

Світлана Сад, заступник голови Рівненської ОДА:

- Утисків, побиття та інших інцидентів щодо ЗМІ так само як і до людей, які висловлюють свою громадянську позицію в нас не буде. Я в цьому переконана. Я розділяю вашу громадянську позицію і також засуджую факти побиття журналістів, які висвітлювали події на майдані.

Пізніше від стін обласної державної адміністрації рівненські журналісти колоною рушили до правоохоронців, аби вручити і їм своє звернення з проханням відреагувати на ситуацію. Якщо ані влада, ані міліція цього не зроблять, обіцяють оголосити інформаційний бойкот.

Схожі статті