+380673870816 +380673870816

Рівненщина Європейська: Чи відповідають українські полісмени європейським вимогам? (ВІДЕО)

У Рівному триває набір до патрульної поліції. Керівництво заваляє, що для повного укомплектування екіпажів потрібно ще 150 людей. Але, на скільки вимоги до кандидатів співпадають із європейськими стандартами, ми вирішили перевірити. 

Так, із понад 1000 охочих наразі копи відібрали 400 найкращих. У хлопців і дівчат перевіряли ерудованість, знання законодавчої бази, психологічні якості, фізичну підготовку.  Найважливіші вимоги до кандидатів, окрім  хорошої фізичної  форми – це усвідомлення всієї відповідальності в роботі патрульного та якісне виконання обов’язків . Так, за європейськими стандартами правоохоронної діяльності передбачається, що прийнятий на службу поліцейський повинен пройти у повному обсязі не тільки загальну, професійну та службову підготовку, але й отримати також відповідний інструктаж з соціальних проблем, демократичних свобод, прав людини і, зокрема, з Європейської конвенції з прав людини.  Керівництво рівненської патрульної поліції розповідає, - у плані підготовки кадри відповідають усім цим стандартам. Але недосконалості є в іншій сфері діяльності – це законодавча база.

Сергій Мерчук, начальник УПП Рівного:

Ми – нові працівники поліції прийшли на службу молоді, хочемо працювати, а закони лишилися  ті самі. Перехід у невстановленому місці – 51 гривня. Якби були більші штрафи, виправні роботи, арешт на 14 днів. Основа має бути – це збільшені штрафи і навіть за статтю – керування в стані алкогольного сп’яніння за перший раз це небагато. В нас є людина, яку ми зловили 14 разів. Йому без різниці, він каже: «Та мені все одно».

Від європейських стандартів відрізняється також зарплата працівників патрульної поліції. Якщо, за кордоном вона коливається в межах  6 тисяч доларів, то в Україні становить 8 тисяч гривень, а це 320 доларів. Хоча  завдання і ризики у копів майже однакові. Попри невідповідність зарплат, європейські та українські правоохоронці плідно співпрацюють. Окрім того, Консультативна місія ЄС підтримує реформу поліції в Україні як обладнанням, так і консалтингом. Професійність копів підвищують численні семінари, присвячені  запровадженню команд діалогової поліції для забезпечення громадського порядку в Україні, тренінги на тему забезпечення правопорядку масових зібрань з точки зору дотримання прав людини і взаємодії поліції з громадою. Усі знання і досвід Європи рівненські полісмени активно впроваджують у реальному житті.

Сергій Мерчук, начальник УПП Рівного:

Частину роботи, яку Ви бачите на вулицях Рівного – це досвід європейських міст. Це дуже корисно в тому самому затриманні ,чи спілкуванні з водієм гендерної рівності. І так далі. Це досить потрібно.

Головним стандартом в діяльності органів державного управління поліцією виступає також забезпечення верховенства права. Персонал поліції у своїй повсякденній діяльності має дотримуватися наступних вимог: неухильне дотримання закону при виконанні службових обов’язків; повага особистої гідності й дотримання прав людини; відсутність упередженості, відкритість і співробітництво, особиста порядність. Основні засади цих стандартів знайшли обґрунтування, зокрема в Декларації про поліцію, яка була прийнята Радою Європи ще у 1979 році, а також у рішеннях міжнародних організацій – ООН, ОБСЄ, Ради Європи, Європейського Суду з прав людини тощо.  Про ці вимоги знають і кандидати на посади патрульних поліцейських у Рівному. І наголошують, важливо також повернути довіру людей до правоохоронних органів. 

Марія Грушко, учасниця відбору до патрульної поліції:

- Їздила за кордон. Нашим ще далеко ,в принципі, але ми рухаємо в правилньому напрямку.

- А чому далеко? 

- Там люди довіряють поліції. В нас такого ставлення немає. В нас тільки все починається.

У країнах Європи розвинена також діяльність муніципальної поліції і, як правило, саме органи місцевого самоврядування забезпечують фінансування та визначення напрямів діяльності такої структури. У більшості європейських країн на неї покладено нагляд за безпекою дорожнього руху, санітарним станом населених пунктів, порядком на ринках, виконанням розпоряджень міської влади. У Рівному вже давно точаться суперечки щодо доцільності та результативності запровадження такого досвіду. Але, поки  місцеві чиновники пасуть задніх.

Схожі статті