+380673870816 +380673870816

Про роль України у Другій світовій війні говорили фахівці МЕГУ (ВІДЕО)

Про роль України у Другій світовій війні говорили сьогодні фахівці Міжнародного економіко-гуманітарного університету. Науково-практичну конференцію у виші відвідало чимало істориків, вони поділилися своїми дослідженнями та думками щодо питання, яким зараз спекулюють найбільше.  

Кремль нині активно взявся за перегляд внеску українців у перемогу над фашистами у Другій світовій. То ж питання участі та ролі нашої держави в боротьбі з коричневою чумою напередодні 70 річниці перемоги нині жваво обговорюється. Актуальну тему підняли й історики Міжнародного економіко-гуманітарного університету під час науково-практичної конференції.

Володимир Борейко, проректор з наукової роботи МЕГУ:

- Ми хочемо показати роль України. Близько 10 мільйонів наших чоловік загинуло у цій війні. Вони воювали на всіх фронтах, були в концтаборах. Тому применшувати їх заслуги, на наш погляд, є не заслужено.

Про втрати та здобутки України у Другій світовій говорять історичні факти, які можна використовувати, формуючи свою думку, - переконані науковці МЕГУ. 

Андрій Жив’юк, завідувач кафедри історії України МЕГУ:

- Я б використав символи, наприклад, встановлення прапора над рейхстагом, в якому брав участь українець і встановлення прапора вже з американського боку. Тобто два символи перемоги над нацизмом. Це символічно підкреслює роль України у перемозі над Німеччиною.

Присвоювати перемогу одній державі – це як мінімум історично несправедливо, переконані фахівці. Адже Друга світова війна об’єднала зусилля та ресурси  різних держав заради спільної мети.

Юрій Дем'янчук, проректор з питань економічного розвитку університету МЕГУ:

- На той час однією із важливих складових була дружба всіх народів – США, Англії, Франції. У війну вступили понад 4 десятки країн.

Та найкраще про українців на війні скажуть її очевидці. Ветерани. Яких лишилося вже небагато. Сьогодні на їхніх грудях поряд з орденами новий символ перемоги - червоний мак. І нове осмислення подій. 

Володимир Попупанов, ветеран Великої Вітчизняної війни: 

- Дуже сумно, що наші минулі друзі, з якими ми воювали проти німців, тепер хочуть воювати з нами. Це сумно. Я Путіна усім серцем ненавиджу. Це людина, яка затіяла цю війну.

Микола Костюк, ветеран Великої Вітчизняної війни:

-  50% українців воювали разом з росіянами та іншими націями. Україна важливу роль відіграла у цій перемозі. Тому без україни, навіть Західної України, перемоги б не було.

Участь у Другій світовій війні брав і засновник МЕГУ Степан Дем’янчук, він був двічі поранений у бою і коли повернувся на свою землю, вирішив всі свої сили та потенціал вкласти в науку. Більше того, саме він заснував навчальну програму та чимало досліджень, заснованих на ідеях миру. Функціонує в МЕГУ й відповідний музей, який покликаний нагадувати своїм відвідувачам про жахливі наслідки військових дій.

Схожі статті