+380673870816 +380673870816

«Острозька академія» пропонує «Символи самоідентифікації» (ВІДЕО)

Знайти нові образи та форми відтворення у мистецтві, при цьому не втративши наші кращі традиції текстилю. Таке завдання постало перед студентами  Львівської національної академії мистецтв.  Філософію своїх відчуттів Аліна Звіздецька втілила у серії виробів з ткацтва. Аби художні роботи можна було краще зрозуміти, приправляє їх своєю авторською поезією.

Аліна Звіздецька, автор:

- Вечір такий листопадово - пізній, мов тиша в забутому вогкому лісі. Каро- зелений. Чорним волоссям сповзає крізь місяць і рзцарапує вицвіле небо гіллям безсмертя.  Як митець, я вважаю, мистецтво потрібно найкраще проявляти для глядача симбіозом різних технік. В даному випадку - це є поезія і текстиль - ткацтво.

Викладачі розповідають, вони виховують у своїх підопічних мислячих  митців та умілих майстрів, то ж техніки виконання  використовують різні.

Зеновія Шульга, доцент кафедри художнього текстилю Львівської національної академії мистецтв: 

Наша академія давно поділила кафедру на дві спеціалізації - ткацтво і вибійка. Сучасні технології дають шанс використовувати різні засоби. Тому, вирішено на 5 курсі наближатися до використання різних технологій і авторських. Художник для виразу вибирає ті засоби, які вважає доцільними.

Цю експозицію присвятили цілій плеяді ювілеїв, адже цього річ Острозька академія відзначає своє 440-річчя, а Львівській національної академії мистецтв виповнюється 70 років, також 20 років  вже існує міжнародний етномистецький  проект „Екологічний ракурс”, в рамках якого студенти й презентують свої кращі роботи.  В Острозькій академії цю виставку відкривала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України:

- Це  неймовірна естетична насолода. Я навіть не очікувала отримати стільки позитивних емоцій . Ви, пане ректор, вмієте наводити такі партнерства, такі мости, коли академія мистецтв зі Львова тут робить цю виставку.

В рамках виставки майстри продемонстрували і свою колекцію одягу.

Марія Калинюк, студентка Львівської національної академії мистецтв:

- Поєднувала дві тканини різні - фабричну і роботи. Орнементи виткані, а далі дошито, бо не завжди виходить по технології. Надихалася керамікою і розписами, але просто змінила колористику.

Майстриням Львівської національної академії мистецтв вдалося не просто зберегти кращі традиції народної культури Гуцульщини, а й продемонструвати свої символи ідентифікації та філософські заглиблення в особистість. Переконатися у цьому можна, відвідавши виставку у підземній галереї, діятиме вона до початку лютого.

Схожі статті