+380673870816 +380673870816

На Рівненщині шукають патронатних батьків

На сьогодні в області 1627 дітей мають статус сироти або позбавленої батьківського піклування. З них – 95% влаштовані у сімейні форми виховання: опіка, піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу, повідомила заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська під час онлайн-брифінгу.

 «І все ж близько 100 неповнолітніх через складні життєві обставини перебувають в спецзакладах. Водночас, діти, особливо дошкільнята, повинні проживати у сім’ї. Це для них природнє середовище для зростання та розвитку. І саме для забезпечення права такої категорії дітей на сім’ю, має розвиватись патронат над дитиною», - зауважила Людмила Шатковська.

Начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА Віктор Марчук додав, що на Рівненщині нині створені 8 патронатних сімей. Вони діють у чотирьох громадах – Рафалівській, Гощанській, Немовицькій та Рівненській. У п’яти родинах виховується 8 діток.

До слова, у 2024 році розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить п'ять прожиткових мінімумів, тобто близько 15 000 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину відповідно до віку та наявності інвалідності.

 «Звичайно таких сімей має бути в рази більше. У кожній тергромаді має бути така послуга, а у великих ТГ декілька. Сімейне виховання – безальтернативна форма виховання. Наразі ми активізуємо інформаційну компанію з популяризації патронату, пошуку та добору кандидатів в патронатні вихователі», - зазначив Віктор Марчук.

Для сприяння виконання вищезазначених завдань в області розпочав свою реалізацію проект «Родина для кожної дитини, розвиток сімейного патронату» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Партнерства «Кожній дитині».

Довідка:

  • Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
  • Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя від 3 до 6 місяців.
  • Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання й реабілітації дитини у своїй родині.
  • Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини у власній оселі.

Детальну інформацію щодо патронатного виховання можна дізнатися у Службі у справах дітей Рівненської ОДА, тел. (0362)695-199.

Схожі статті