+380673870816 +380673870816

На Рівненщині разом з поляками розвиватимуть сільські території

З таким інструментом розвитку сільських територій представники Вармінсько-Мазурського воєводства ознайомили керівників ОТГ та районів Рівненщини.

До слова, програма Leader полягає у впровадженні проектів місцевого розвитку та залученні коштів Євросоюзу у містах до 20 тисяч мешканців та сільських територіях.

— Наша співпраця почалася ще 10 років тому. Пілотними районами були Дубенський, Радивилівський та Березнівський. Програма дещо затихла, проте зараз, під час реформ співробітництво із польськими партнерами є дуже корисним і вчасним, адже вони вже пройшли шлях докорінних змін, - зазначив начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Олександр Муран.

Для прикладу, у Костополі нині триває досить активна співпраця з польськими колегами. Завдяки їй втілили у життя конкретні проекти, зокрема, вуличного освітлення, запобігання лісовим пожежам та сортування сміття.

Представник Маршалківського Уряду Войцех Станни ознайомив присутніх з основними аспектами впровадження ініціатив у воєводстві.

— Одним з головних принципів програми Leader є низовий підхід у розвитку територій, коли ініціатива йде від громади. Також має вагу гармонійність рішень, покращення якості управління через контроль громади, розвиток суспільного капіталу, впровадження інновацій, - відзначив польський колега.

Основною умовою для реалізації проектів є наявність на конкретній території групи місцевої активності, яка опрацьовує стратегію місцевого розвитку. Вона, в свою чергу, повинна базуватися на наявних ресурсах.

Під час заходу представники польських груп місцевої активності ознайомили присутніх з прикладами реалізованих проектів. Зокрема, облаштування дитячого майданчика, вуличних тренажерів, рятування історичної будівлі та створення освітнього центру.

Одним з результатів співпраці партнери з Польщі бачать створення чотирьох ініціативних груп, які мають впровадити програму Leader на своїй території.

За повідомленням пре-служби РОДА.

Схожі статті