+380673870816 +380673870816

На Рівненщині діє більше 80 громадських формувань з охорони правопорядку

Піч час революції по усій Україні загалом  і на Рівненщині зокрема почали утворюватись загони територіальної самооборони. Скільки нині таких громадських формувань діє на Рівненщині, що входить в їхні обов’язки та як вони формуються - про все це розповів заступник голови облради Степан Павлюк.

Ще декілька місяців  тому на Рівненщині утворилось 105 громадських формувань для охорони правопорядку та кордону. Проте, після перевірки правоохоронцями їх кількість зменшилась до 87. Нині ж обласна влада відібрала 8 загонів, які будуть брати участь у загальнообласних заходах, а відповідно і фінансуватись з бюджету. Проте, повноцінно спільно з  правоохоронцями ці формування ще не працюють. Адже як виявилось на практиці, процес створення громадського формування нешвидкий.

Степан Павлюк, заступник голови Рівненської облради:

- Для цієї програми потрібно пройти медичний огляд. Треба вивчити зброю, необхідно вивчити чинне законодавство щодо прав і обов’язків. Адже вони мають співзвучні права з працівниками міліції. Також вони мають соціальний захист як і працівники міліції. Тобто якщо, не дай Бог, щось станеться, якесь каліцтво,  то їм виплачується пенсія. За нашою програмою вони на полігоні мають пройти певний вишкіл, аби вміти поводитись зі зброєю.

Хоча члени громадських формувань і проходять військовий вишкіл, проте, залучатися як окремі загони до проведення АТО вони не будуть.

Степан Павлюк, заступник голови Рівненської облради:

- Це громадські формування для забезпечення правопорядку і охорони кордону. Для них не передбачено, що вони як окремі формування можуть бути відправлені в зону АТО. Але інше питання, що члени цих громадських формувань є громадянами України  призовного віку, які входять в мобілізаційний резерв. Отже саме перебування в громадському формуванні не дає ніякої гарантії, що  його не мобілізують в зону АТО.

Нині добровольців відбирають доволі ретельно. Адже в контексті реформи місцевого самоврядування має бути створена муніципальна міліція, до лав якої в перспективі і увійдуть представники громадських формувань з охорони правопорядку. 

Схожі статті