+380673870816 +380673870816

Хто видаватиме довідки про склад сім’ї?

У зв’язку із нещодавніми змінами законодавства нині чиновники ламають голову над тим, як забезпечити громадян таким необхідним при оформленні ряду пільг та соціальних виплат документом - як довідка про склад сім’ї. На місцевому рівні цю проблему, хоча б тимчасово, намагалися вирішити члени Рівненського міськвиконкому. 

4 січня 2013 року набув чинності Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" та наказ Міністерства внутрішніх справ "Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів". Тим самим функції паспортистів, які працювали при ЖЕКах і видавали довідки про склад сім’ї, перейшли до Державної міграційної служби. Проте, наразі ця установа таких довідок не видає, а відтак питання отримання громадянами відповідних документів залишається відкритим.

До того часу, як на законодавчому рівні не буде врегульовано цю проблему, призначення пільг та державних виплат відбуватиметься за старою процедурою. Відповідне рішення закріплене у спільному листі Міністерства внутрішніх справ та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надіслали у регіони.

Сергій Васильчук, заступник міського голови Рівного:

- Ми ще завчасно написали лист на міністра соціальної політики, де підняли цю проблему. Нещодавно ми отримали лист, який підписано 25 січня. Цей лист погоджений спільно з МВС України і Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, що направлений на обласні державні адміністрації та міські ради. Цей лист погоджений заступником міністра соцполітики, головою Державної служби з питань захисту персональних даних.

Аби на місцевому рівні закріпити право видачі довідок про склад сім’ї тимчасово знову за паспортистами ЖЕКів, члени Рівненського міськвиконкому зібралися на засіданні.

Іван Гема, начальник управління ЖКГ:

- На перехідний період приведення нормативно-правових актів відповідно до вимог нового законодавства у сфері реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб виникла нагальна потреба врегулювання питання видачі підприємствами, установами, організаціями міста громадянам довідок про склад сім’ї з місця проживання.

Тож нині для отримання довідки про склад сім’ї вам необхідно звернутися до ЖЕКів, ОСББ та інших установ за місцем проживання із письмовим зверненням, паспортами усіх повнолітніх членів сім’ї та свідоцтвами про народження дітей. Контроль же за виконанням рішення міськвиконкому покладено на керівників відповідних підприємств та установ.

Схожі статті