+380673870816 +380673870816

Хто отримає право легально копати бурштин - вирішували на засіданні екологічної комісії Рівненської облради(ВІДЕО)

Право власності на бурштин. Так, під час засідання екологічної комісії Рівненської обласної ради депутати вирішували, хто таки отримає право легально копати сонячне каміння на Рівненщині. Наразі на природні багатства області претендує два підприємства. І ця бурштинова тема не обійшлася без суперечок. 

Мовчання – знак згоди. Щоб охарактеризувати ті рішення, які на сьогодні приймає Кабмін, більш влучнішого вислову і не придумаєш. Мова йде про зміни до Постанови №615, у якій говориться, що у 30-денний термін депутати обласної ради зобов’язані розглянути заяви щодо видачі спецдозволів на надра користування. Якщо ж ні, то їхня думка враховуватися не буде.  

Володимир Валявка, голова екологічної комісії Рівненської обласної ради:

- Потенційний надрокористувач надсилає пакет документів у Держгеонадра, а вони у одноденний термін надсилають дані на обласну раду, міністерству екології щодо надання погодження. І встановлюється термін, у який повинно бути прийняте рішення щодо даного питання. Якщо рішення не прийняте, то по замовчуванню приймається позитивне рішення і Держгеонагляд видає спецдозвіл на надрокористування.

Нагадаємо, що на Рівненщині ситуація із потенційними надрокористувачами склалася наступним чином: державне підприємство «Укрбурштин» претендує на територію близько 5 тисяч га у Сарненському районі, а приватна фірма «Надра Спецленд Ресурси» хоче собі  більше 30 тисяч га на Березнівщині. Наприклад, у столиці депутат Київської обласної ради Вікторія Киреєва зазначила, що при розгляді будь-яких звернень варто враховувати думки всіх зацікавлених сторін.    

Вікторія Киреєва, депутат Київської обласної ради:

- Прошу в подальшому врахувати, що ми не повинні забувати про громаду, про районні ради, про землю, кому вона належить і на якій підставі там хочуть взяти надра.

Генеральний директор ПАТ «ДАК Українські поліметали», якому належить «Укрбурштин», Костянтин Лісничий зазначає, що і сам не в захваті від прийнятих змін до постанови. Однак, намагався переконати присутніх, що саме їхня компанія зможе налагодити легальний видобуток бурштину на Рівненщині. Зокрема, запевнив, що 50% добутого сонячного каміння залишатиметься в області. Для цього, каже, у них вже закладено понад 5 мільйонів гривень для розробки ділянки у Сарненському районі.  

Костянтин Лісничий, генеральний директор ПАТ «ДАК Українські поліметали», якому належить ДП «Укрбурштин»:

- У нас 99,9 % бурштину, який виробляється, він фактично тіньовий. Держава не отримує податків взагалі, в тому числі і від ділянки в селі Олексіївка, якою володіємо ми – ДП «Укрбурштин». Ми фактично розуміючи, що буде така розмова на комісії, для себе ми поставили питання: чому ми? По-перше, що хтось має наводити лад у цій царині бурштину, тобто це можуть бути приватні компанії, можуть бути державні, але я вважаю, що на даному етапі в тому варіанті, як це відбувається, у нас є концепція, що це має робити держава.

На екологічній комісії був присутній і директор з виробництва ДП «Укрбурштин» Павло Ніколаєнко. Він запитав у Костянтина Лісничого, де обіцяні ним перед камерами прибутки та створені робочі місця.

Павло Ніколаєнко, директор з виробництва ДП «Укрбурштин»:

- Слова Лісничого на центральних телеканалах: «Щонайменше підприємство працевлаштує 500 осіб і чистий прибуток підприємства до кінця 2015 року складе 50 мільйонів гривень».  Де 500 чоловік? Де 50 мільйонів чистого прибутку? На сьогоднішній момент 7 людей звільнено.

Проти «Укрбурштину» виступив і голова Сарненської районної ради Руслан Серпенінов. Чоловік зазначив, що сьогодні він висловлює не лише свою думку, а й всієї громади.

Руслан Серпенінов, голова Сарненської районної ради:

- Якщо говорити конкретно про діяльність даних підприємств, то  озвучу думку, яка є у громаді Сарненського району.  І те, що бачив на власні очі, і дійсно як ДП «Укрбурштин України»,  так і «Укрбурштин», які на сьогоднішній день володіють певними земельними ділянками, вони фактично їх не відпрацювали так як це передбачено законодавством, не провели рекультивацію. На тих землях частково сьогодні є пустеля, рекультивація не проведена. Той негатив, який вони за ці роки зібрали, він є достатнім для того, щоб відмовити їм у задоволенні їхніх звернень.

Після майже двогодинної дискусії, члени екологічної комісії прийшли до висновку, що наданий підприємствами перелік документів не відповідає нормативним документам обласної ради. Тому було запропоновано взяти заяви щодо погодження спецдозволів до відома, звернутися з відповідною пропозицією до Держгеонадра з проханням відкликати відповідні заяви. І якщо відповідь від них не надійде до полудня 22 лютого, то питання вирішуватимуть на позачерговій сесії облради. Як вже зазначав голова облради, депутати розглядатимуть питання  про відмову у наданні цих спецдозволів. Аналогічне рішення  вони прийняли й стосовно підприємства «Надра Спецленд Ресурси»,  яке, як відомо, претендує на 30 га землі на Березнівщині.

Схожі статті