+380673870816 +380673870816

До Рівного завітав послідовник Сковороди

Його часто називають сучасним Сковородою. У Рівному пройшла мистецька зустріч з відомим у літературних колах не лише України, а й за кордоном, письменником Тарасом Прохаськом. 

Відомого українського письменника Тараса Прохаська колеги по літературному цеху вже давно охрестили сучасним Сковородою, оскільки вважають, що його твори наскрізь пронизані тонкою філософією буття та мають свій глибокий сенс зрозумілий кожному.

Тарас Прохасько, письменник:

- Вся моя найбільша філософія полягає в тому, аби прислухатися до своїх думок, тобто слідкувати за тим, що думаєш, тобто не лише за тим, що робиш. Робити самоаналіз своїх відчуттів, своїх думок. Це для мене є найбільшою філософією і я думаю, що нічого мудрішого я не можу сказати.

Аби поділитися своїми думками та власним сприйняттям світу, письменник завітав і до Рівного. Поспілкуватися з відомим сучасником прийшло чимало рівнян. Втім, сам Тарас себе популярним не вважає.

Тарас Прохасько, письменник:

- Коло людей, які читають сучасну українську літературу є доволі обмеженим. Є такі дані, що лише 1% населення читає сучасну літературу, увесь її спектр, тому говорити про відомого письменника, якщо він не з’являється на екранах телевізорів є відносним.

Запросити до Рівного послідовника Сковороди вирішили спонтанно. Місяць тому співорганізатору зустрічі Марії Бабчук до рук випадково потрапила одна із книг письменника "Галичина ФМ". Жінка прочитала її на одному диханні та була вражена глибокою філософією думок автора. Відтак і з’явилася ідея запросити останнього на мистецьку літературну зустріч. Підтримали її у цьому і знайомі. Не довелося довго вмовляти й самого письменника.

Марія Бабчук, співорганізатор мистецько-літературної зустрічі:

- Насправді він зголосився дуже швидко. Просто декілька телефонних дзвінків і Тарас погодивсята та сказав: "Так, я приїду в Рівне та зустрінуся з читачами". Тобто не було абсолютно ніякої надлишкової зірковості. Дуже легко людина погодилася приїхати в такий передсвятковий час до Рівного.

Так само легко і невимушено автор спілкувався і з рівненськими читачами. Розповів їм не лише про творчість, а й про пікантні подробиці свого життя. Загалом атмосфера, яка панувала під час зустрічі, була пронизана відвертістю, щирістю та змушувала трішки інакше, по-філософськи, подивитися на світ та зокрема на сучасну українську літературу.

Схожі статті