+380673870816 +380673870816

Держпідприємництво розробило Концепцію програми розвитку малого та середнього бізнесу на найближчі 10 років

Держпідприємництво ініціювало громадське обговорення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2014 – 2024 роки". Про це повідомила прес-служба Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Висловити свої зауваження та пропозиції щодо положень документа були запрошені представники об’єднань малого та середнього підприємництва (МСП), а також фахівці з Мінекономрозвитку, РНБО та інших державних органів
Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва розробила цей проект у рамках виконання Нацплану на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки. З презентацією Концепції та стислим викладом поточного стану розвитку МСП виступили представники Держпідприємництва.

Ними зазначено, що протягом останніх двох років структура підприємництва в Україні є відносно стабільною. Частка малих та середніх підприємств становить відповідно 93,7% та 5,7%. Цей показник в цілому відповідає світовим тенденціям. Так, у США, Японії, Великобританії, Німеччині, Італії, Франції на малий та середній бізнес припадає близько 95% усіх підприємств. Важливо, що саме малий та середній бізнес створює більшу частину ВВП у країнах з розвинутою ринковою економікою – до 50-60%. В Україні ця цифра за оцінками складає лише 10–15%.

Аналіз розвитку малого та середнього бізнесу в Україні свідчить про наявність низки проблем, зокрема: складність доступу до фінансових (кредитних) ресурсів; відсутність кваліфікованих кадрів; наявність адміністративних бар'єрів. Українському підприємництву необхідно допомогти вирішити ці проблеми, зміцнити позиції у вітчизняній економіці та забезпечити його вихід на європейський ринок. Для цього слід планомірно реалізовувати державну політику підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу.

Держпідприємництво у проекті Концнепції звернуло увагу на нагальну необхідність ухвалення та виконання окремої державної програми, спрямованої на практичну реалізацію положень Закону України "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні". Це дозволить сконцентрувати державні ресурси на вирішення даної проблеми та підвищити відповідальність органів влади за наявний стан розвитку малого та середнього бізнесу.

Слід зазначити, що за 2 тижні до проведення громадських слухань відбулося засідання відповідної робочої групи. Висловлені зауваження та пропозиції від державних органів і представників громадськості були враховані. Результатом став доопрацьований проект Концепції, винесений на громадські слухання. Під час цих обговорень пропозиції учасників стосувалися вдосконалення самого тексту концепції та ідей, які там знаходилися.

Держпідприємництво звертає увагу зазначили, що усі письмові пропозиції та зауваження до проекту Концепції прийматимуться протягом місяця на електронну адресу kalina@dkrp.gov.ua.

Схожі статті