У Рівному проведуть Міжнародний дегустаційний конкурс для пивоварів

У Рівному проведуть Міжнародний дегустаційний конкурс для пивоварів

IV Дегустаційний конкурс відбудеться 11-12 березня 2020 року у Рівному, приймає готельно-ресторанний комплекс «Айвенго». Реєстрація учасників триватиме з 9 грудня по 28 лютого. Очікується, що четвертий конкурс стане масштабнішим не тільки за кількістю учасників і зразків, а й за категоріями – поповниться 6-ма окремими. Тож уже у березні 2020 року обиратимемо краще пиво та сидр у 20 категоріях. Зазнають змін й деякі організаційні моменти – підготовка суддів, проведення дегустацій, нагородження – для більшої зручності учасників та релевантності результатів. Незмінними залишаються базові принципи конкурсу – прозорість, незалежність та об’єктивність! Організаторами виступають медіа-група «Технології та Інновації» спільно з Українським об’єднанням пивних сомельє Київська Пивна Ліга.

Конкурс East European Beer Award став унікальним форматом для пивного ринку країни. Пивне змагання в новій концепції, в серці якого –  інше пиво, якісне й творче, – за свою недовгу історію змогло зрушити та надихнути тисячі людей розвивати крафтове пивоваріння України.

Ще на початку 2000-х такого поняття, як крафтове пиво, в Україні навіть не існувало, а в 2010-2014 роках на всій території країни міні-броварень можна було перелічити на пальцях однієї руки. Ще був живий та активний в головах споживачів міф про порошкове пиво, затим – про живе. Ситуація кардинально змінилася, коли пивні ентузіасти почали об’єднуватися в крафтовий рух, чому активно посприяв перший незалежний та відкритий Дегустаційний конкурс пива, заснований у 2016 році. Буквально за декілька років із поодиноких пивоварень, розкиданих на карті країни, утворився потужний рух, кількість крафтових виробництв зросла в рази – сьогодні їх більше 130, і кожного року створюються десятки нових. Одночасно це стимулює покращуватися й пивзаводи-гіганти, що до цього представляли монополію на пивному ринку.

Стрімко зростає інтерес до професії пивовара, яка до того десятки років була неперспективною в Україні. Молодь і не тільки молодь, а й люди середнього віку мріють опанувати – і опановують! – це мистецтво й науку одночасно. В Києві, Харкові, Львові створені школи і курси пивоварів, на яких викладають відомі пивовари, діють школи, академії й курси професійних дегустаторів пива. У кожному великому місті при пивоварнях та ресторанах-пивоварнях проводяться освітні заходи щодо виробництва пива, його стильового розмаїття, споживацької дегустації, фудпейринга.

І якщо про крафтову революцію в Україні фахівці вже не говорять, то серед споживачів крафтова революція тільки розпочинається. Зусиллями організаторів, учасників та пивних суддів Дегустаційного конкурсу пива ЕЕВА вдалося за декілька років подолати шлях, який американські крафтовики долали десятки років. Класифікація пива «світле, напівтемне й темне» давно не відповідала всьому різноманіттю ремісничого пива. Тому Конкурс розпочався з 11 категорій – стилів пива, розширюючи та поглиблюючи цей перелік із кожним роком. На третьому East European Beer Award змагалися вже 80 пивоварень з 342 зразками пива, а ще сидру, в 15 категоріях. ЕЕВА 2020 відбудеться вже у 20 категоріях пива та сидру!

Дегустації пройдуть 11-12 березня, приймає готельно-ресторанний комплекс «Айвенго». Церемонія нагородження – 8 квітня в ході ІХ Форуму пивоварів та рестораторів в Києві, в заміському комплексі «Трипільське сонце».

Такий потужний розвиток пива, збільшення числа категорій, – це розвиток освіченості не тільки пивоварів, а й споживачів. Організатори успішно відійшли від скупої радянської класифікації, кожного року додаючи в категорії Конкурсу сорти, які швидко стають популярними та завойовують ринок. Наприклад, шалену популярність серед пивоварів та споживачів на Конкурсі 2019 року продемонстрували сидри, – цього року вони вже розділені на Sweet Cider, Dry Cider. Популярність Стаутів  й Портерів та розуміння цих стилів споживачами відбилися у розділенні категорії на Porter/Stout, Porter/Stout Special, Sweet Stout. Сорти Indian Pale Lager, Witbier, Weizenbier настільки полюбилися споживачеві й увійшли у базові лінійки пивоварень, що їх вже виділено в окремі категорії.

Цікаво, що ще пару сезонів тому споживач зовсім не розумів кислого пива, але розвиток пивної культури фестивалями, пивоварами, Конкурсом зробили неможливе – у 2018 році Sour/Wild вперше з’являється на ЕЕВА, а вже на конкурсі 2019 року набирає велику кількість зразків, і пивоварня-переможець завойовує  золото з шаленим відривом по балах! І це яскравий маркер швидкого розвитку не тільки майстерності пивоварів, а й культури споживання пива.

Організовує Конкурс та інші пивні заходи, об’єднуючи галузь, група ентузіастів – єдиний в Україні професійний журнал Beer Technologies і Всеукраїнське об’єднання пивних сомельє Київська Пивна Ліга, – консолідуючи навколо цієї важливої ініціативи всіх учасників крафтової революції країни та її становлення на пивній карті світу!

Переглядів: 126
Коментарі
Коментарі відсутні

Додати коментар
Псевдо:
Текст коментаря:
Введіть код захисту