На Рівненщині зросла захворюваність на сальмонельоз

На Рівненщині зросла захворюваність на сальмонельоз

За 5 місяців поточного року в Рівненській області у 1,6 раза зросла захворюваність на сальмонельоз. Практично половина всіх випадків захворювання (46%) припала на травень місяць.

Про це повідомили у Рівненському обласному лабораторному центрі.

Ріст захворюваності відбувся за рахунок м. Рівне, де впродовж травня захворіло 26 осіб, з них 12 серед дітей. Захворюваність на сальмонельоз у м. Рівне є найвищою в області. Всього по області у поточному році захворіло 73 особи (6,3 вип. на 100 тис. нас.), з них 50 хворих на сальмонельоз (20,4) зареєстровані у м. Рівне.

Серед захворілих у м. Рівне 54% це діти, найчастіше хворіють діти у віці від 1 до 4 років (30,0% від всіх захворілих). У 94% випадках – сальмонельоз був викликаний сальмонелою ентерітідіс.

У минулому році в Рівненській області було зареєстровано чотири спалахи сальмонельозу. Постраждало 41 особа. Спалахи реєструвались у Зарічненському, Рівненському, Сарненському районах та м. Рівне.

Основними причинами високої захворюваності сальмонельозом та виникнення спалахів серед населення є вживання недоброякісних забруднених продуктів харчування, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму, недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, що сприяє розповсюдженню кишкових інфекцій.

Декілька порад, щоб не захворіти на сальмонельоз:

- м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;

- качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;

- не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей та не вживати їх самим;

- кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;

- для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;

- молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на ринках;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;

- дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки;

- для харчування дітей використовувати лише свіжоприготовлені страви; 

- не купувати на стихійних ринках або на приринкових територіях чи з рук приватних осіб, в антисанітарних умовах, недоброякісні м'ясні та молочні продукти, кондитерські вироби.

Переглядів: 83
Коментарі
Коментарі відсутні

Додати коментар
Псевдо:
Текст коментаря:
Введіть код захисту