+380673870816 +380673870816

Зима ще не закінчилася, а в бюджеті області уже борги

На календарі 13 лютого, а в бюджеті області уже борги. Майже 15 мільйонів гривень необхідно внести, аби погасити заборгованості, які утворилися через відсутність проплати платіжних доручень з боку органів Держказначейства. 

Бюджетна комісія засідала в обласній раді за чотири дні до самої сесії. На порядку денному 4 питання. Перше і стосувалося дірки у бюджеті. Вона становить не мало не багато - майже 15 мільйонів. Спеціалісти розповіли, що така ситуація виникає щороку.

Людмила Кушнер, начальник головного фінансового управління Рівненської ОДА:

- Одна причина створення кредиторської заборгованості – непроплата органів Державного казначейства, незважаючи на те, що видатки головним фінансовим управлінням були профінансовані. 

За погашення боргу обласні депутати проголосували одноголосно, а от за передачу завершених будівництвом об’єктів – один голос був проти. Свою позицію депутат Микола Кривун пояснив після засідання журналістам у приватній розмові. Він не бажає брати участь у фінансових справах нинішньої влади.

Як виявилося, у 2011 році в регіоні завершили 19 різних об’єктів. Це і школи, і газопроводи, й інші ремонтні роботи. Загальна сума, згідно документації, майже 78 мільйонів гривень.

Торкнулися депутати і теми доріг. Хоч і не зовсім, але за 2011 відремонтували близько 700. Якщо десь чи щось не дороблено, то це провина або громад, які неточно склали документи, або депутатів, які не виділили кошти. Згадали на засіданні і дорогу на Гурби. Її в цьому році збираються, цитую "домучити". Ще одне виправдання на звинувачення членів комісії, головний будівельник області Юрій Сідлецький вбачає у наступному. 

Юрій Сідлецький, начальник головного управління з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА:

- Ми просимо вас, як головне управління, як спеціалістів, звернутися до Верховної Ради із клопотанням, адже ви хочете від нас якості доріг, а гроші приходять у грудні, якщо буде так далі, то результату такого, як ми хочемо, не буде.

А от голова бюджетної комісії Олексій Кособуцький оприлюднив колегам ті суми, які виділяються на утримання органів місцевого самоврядування. За його словами, кошти прописані у документах та ті, що виділяються – не збігаються. Саме тому управлінці у нашій області діють за залишковим принципом. Тобто найвищі органи виділяють собі суму у повному обсязі, а вже те, що лишилося – розподіляють. Тому і бідуємо.

Олексій Кособуцький, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Рівненської обласної ради:

- Грошей тих, які розраховує Мінфін для утримання рад, їх не вистачає. Вони за рахунок інших статтей зрізають ці кошти і цю проблему треба вирішувати.

Серед інших питань із зверненням до колег виступив Микола Кривун. Він показав фото із аварійним дахом дитячого садочку номер 23, який знаходиться поблизу облдержадміністрації, де наросли чималі бурульки і попросив у депутатів пролобіювати це питання. Вражені таким фактом журналісти пішли до навчального закладу, але не побачили пошкодженого даху. Про таку проблему вперше почула і завідувачка садочку. То що ж потрібно лобіювати – лишається незрозумілим.

Схожі статті