+380673870816 +380673870816

Журналістам влаштували прес-тур по Костопільщині

Екскурсію для журналістів провели спільними зусиллями Рівненська обласна та Костопільська районна ради.

Вона розпочалася з відвідування Костопільського районного краєзнавчого музею. Заклад розпочав роботу ще у 1979 році на громадських засадах. Наразі у музеї експонуються 10 тематичних виставок, в тому числі і пересувні. Їх мета не лише збирати і зберігати, а й досліджувати та пропагувати матеріальні і духовні надбання минулого і сучасності Костопільського краю. Кожна з виставок за своїм наповненням заслуговує на увагу, проте перлиною музею є експозиція просто неба бойової техніки часів Другої світової війни, яку по її закінченню, списали та передали у володіння краєзнавчого музею.

Анатолій Вакулка, директор Костопільського районного краєзнавчого музею:

- мені пропонували продати танки та розбудувати музей. Я відмовився, адже мені прикро, що через років 10 це все прийдеться показувати на пальцях. Можна було б подивитися картинки в інтернеті, але зовсім інші відчуття, коли постоїш біля цієї техніки.

Наступною зупинкою став Костопільський "Музей лісу". Цей проект зараз знаходиться на стадії реалізації. В майбутньому на території будуть висаджені рідкісні дерева та флора, яка представляє цей регіон. Наразі ж, тут готується ділянка для висадки дерев та втілюються у життя різні ідеї з ландшафтного дизайну."Музей лісу", за словами голови району, хоча і не завершений, проте на його території вже залюбки відпочивають жителі міста. Ще одним об'єктом вартим уваги в Костопільському районі є меморіал УПА, збудований у 2002 році. Він знаходиться на місці колишнього села Гутвин. Там у 1942-43 роках був розташований постій Головного командування Української повстанської армії.

Людмила Король, голова Малостиденської сільської ради Костопільського району:


- були люди, які чогось прагнули. Мали певні надії, сподівалися добитися незалежності України. Саме на цьому місці був побудований цей штаб.

Заключним етапом прес-туру став Івано-Долинський спецкар'єр, де займаються видобутком базальту.

Владислава Стецюк, журналістка:

- базальтові родовища або як їх ще називають, базальтові стовпи – візитівка краю. Базальт – вулканічна порода, хоча як не парадоксально, Костопільщина знаходиться на рівнині.

Це природне родовище почали розробляти ще у період повоєнних років. Висота базальтових стовпів може сягати 30-ти метрів, а ширина в межах одного метра. Базальт використовується в промисловості по-різному: від виготовлення бруківки, до пошиття термостійкої амуніції. Такі природні багатства в перспективі можуть позитивно вплинути на розвиток регіону.

Михайло Кривко, заступник голови Рівненської обласної ради:

- це дуже багатий край. Ми на шляху як ці багатства з більшою користю використати. Не можна казати, що ситуація геть не міняється, але це далеко не те, що можна за допомогою модернізації отримати.

Окрім перспективи розвитку видобувної галузі директор спецкар'єру вбачає можливість створення з родовища привабливої туристичної мітки на мапі Костопільського краю.

Галина Довжениця, директор Івано-Долинського спецкар'єру:

- бувають випадки, що діти, які тут живуть поряд, не знають, що в нас є таке родовище, що тут так цікаво та гарно. Можна побудувати цікавий туристичний маршрут.

По завершенні екскурсії Костопільщиною, районний голова підсумував все побачене та пояснив детальніше мету такого прес-туру.

Сергій Коваль, голова Костопільської районної ради:

- як для мене, голови районної адміністрації, важливий варіант інвестиційної привабливості краю. Потенціал великий і ми з вами на це подивилися. Потрібно щоб і люди також побачили цю красу.

Костопільський район має чим пишатися та при правильному господарському підході може перетворитися у промислово потужний та туристично привабливий регіон.


110603_Ekskyesiya Bazalt sferadesigner

Схожі статті