+380673870816 +380673870816

Земельні баталії по-рівненськи

У центрі міста, між ринком та Театральною площею, люди воюють із приватним підприємцем. Рівняни, які, у силу рішень Рівнеради, не мають власної прибудинкової території та живуть по сусідству із магазинами та кіосками, захоплюють силою клаптики землі. 

На вулицях Пересопницька 58 та Полуботка 6 землю протягом семи років орендує приватне підприємство "Альянс-Вест". Тут планувалося будівництво. Але нині проект перебуває на стадії розробки. Люди звинувачують бізнесмена у занедбаності території та незаконній здачі у суборенду іншим підприємцям.

Валентина Ніконова, рівнянка:

- Вони взяли територію під будівництво. Інші роботи тут не дозволяються. Ми влітку розпочали благоустрій цієї території. Ми зверталися і до Геми, і до Хомка, і в ЖЕК, які нам сказали, що грошей на капітальний ремонт нема.

Маргарита Первушевська, рівнянка:

- Ми тут мали змогу відпочити. А зараз. Що тут зробили? Вибачте за вислів,  туалет. Збирається тут шпана. Випивають та дебоширять. Це жах.

У людей увірвався терпець. Днями вони зібрали власні кошти та огородили територію, прибрали і почали займатися озелененням. А у ніч з понеділка на вівторок їхні старання хтось понівечив.

Валентина Ніконова, рівнянка:

- Він повинен це робити. Ми робимо це за свої кошти. Люди зібралися. За свої гроші почали робити затишок у дворі. А він нам робить шкоду. Позасипали всі ямочки, які ми у суботу вибивали перфоратором.

На захист громади виступила депутат Рівнеради Людмила Туровська. Вона розповіла, що бізнесмен звернувся до правоохоронців і на людей наклали штраф.

Людмила Туровська, депутат Рівненської міської ради:

- Власник має тільки частинку, лише дві сотки. У нього нема містобудівної документації. Вони пояснюють, що це їхня територія і вони хочуть нею керувати. На цій території підприємець збудував 3 кіоски. Інша справа, що орендар не мав права віддавати землю під суборенду. Людям прийшов папір, у якому написано про збитки підприємця на суму 1760 гривень. І це за те, що мешканці посадили дерева і кущі.

Підприємець особисто вийшов до громади. А журналістам надав відповідні документи, які засвідчують його право на оренду даної ділянки терміном на десять років із правом будівництва торгових закладів. Чоловік пообіцяв, що територію озеленить та окультурить. А в суборенду жодних об’єктів не здавав. Проект для проведення на цій ділянці робіт перебуває у стадії розробки. Пан Валерій розповів, що розміщеним поряд кіоскам він надає певні послуги. Кошти вони йому не платять. А вирішувати цей конфлікт згоден лише у суді.

Валерій Костюк, підприємець:

- Озеленення та окультурення входить у проект. Нині він перебуває у фахівця, який ним займається. Це не мої кіоски. Можете їх забрати. 

Схоже, що проблема відсутності прибудинкових територій, яка більше притаманна столиці, дійшла і до Рівного. З одного боку, люди мають право на ділянку, з іншого – орендарі платять за цю землю, а отже можуть нею розпоряджатися на власний розсуд. Хто розв’яже "гордіїв вузол" - суд чи міська влада, яка допустила таку ситуацію - покаже час. Репортери нашого телеканалу відстежуватимуть і надалі земельні баталії по-рівненськи.

Схожі статті