+380673870816 +380673870816

Збройні Сили України святкують свій День народження

Вже завтра українська армія відзначатиме свій двадцятий День народження. 6 грудня у нашій державі святкують День Збройних Сил України. Справжній вік української армії сягає кількох століть, а її бойові традиції формувалися у важких кривавих війнах та конфліктах від Київської Русі і до Великої Вітчизняної війни.  

Нині солдати і офіцери Збройних Сил України гідно продовжують традиції своїх дідів і батьків. Адже призначення армії - захищати суверенітет та незалежність держави. Не є таємницею і те, що служба в армії робить з юнака справжнього чоловіка. Проте, останнім часом збільшується кількість молоді, яка з різних причин намагається уникнути служби в армії. За словами полковника Збройних Сил України Дмитра Оксенюка, цьогоріч на Рівненщині спостерігається зовсім інша ситуація.

Дмитро Оксенюк, полковник 13 армійського корпусу Рівненського гарнізону:

- У нас було 3,4 чоловіки на місце, коли ми проводили набір. В цьому році ми виконали перші осінній призов серед західних військових командувань. У нас пішло в армію 740 юнаків.

Потрапити до армії мають можливість не всі бажаючі юнаки. Основними критеріями відбору як були, так і залишаються зріст до 182 сантиметрів, рівень належної фізичної підготовки та повна сім’я. 

Максим Мідлік цієї осені розпочав їсти армійську кашу. Таке рішення прийняв давно, адже служба у війську - це та сходинка, яку повинен пройти кожен чоловік.

Максим Мідлік, солдат:

- На цей час – це моя головна мета, щоб пройти певну сходинку, а в подальшому продовжити службу.

Історію Збройних Сил України можна поділити на чотири основні етапи. З 1991 року розпочалося формування основ ЗСУ, у 97 - будівництво української армії, через чотири роки - реформування, і вже з 2006 триває розвиток.

За усі періоди формування та розвитку ЗСУ існували і проблеми. Нині основні з них -  переозброєння армії, підготовка та соціальне забезпечення військових. Проте, в наступному році, військові надіються, що все зміниться на краще.

Сергій Попко, командир 13 армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ:

- Президент і Кабінет Міністрів України вперше спланували на наступний рік бюджет, у якому на збройні сили виділили 17 мільярдів гривень. Це вперше за всі роки незалежності, який дозволить зрушити з місця всі проблеми.

Є у нашій країні і такі чоловіки, які усе своє життя присвятили військовій справі. Один із них - полковник у відставці Борис Бондаренко. Його служба в армії, ще при Радянському Союзі, розпочалася у 1956 році. Після двох років служби він вступив до Калінінградського військового училища, а потім приїхав в Україну, де осів у Хмельницькому.

Борис Бондаренко, полковник у відставці:

- Мені дали взвод 17 девізії "Розвідко-водолазної". Ми багато уваги приділяли військовій та фізичній підготовкам.

Наразі пан Борис у Рівному очолює Раду обласної організації ветеранів України. Він жодного разу не пошкодував, що більше 30 років свого життя присвятив військовій кар’єрі.

Днями з нагоди 20 річниці ЗСУ керманичі обласної влади Рівненщини нагородили почесними грамотами кращих з кращих. А вже завтра, відповідно до наказу Міністра оборони України Михайла Єжеля о 21 годині у Рівному 13 армійський корпус проведе святкові феєрверки двадцятьма залпами.

Схожі статті