+380673870816 +380673870816

Зала камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії потребує капітального ремонту

Зала камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії потребує капітального ремонту. По усій будівлі неозброєним оком можна побачити тріщини, які рано чи пізно приведуть до розколу споруди навпіл.

Будівля зали камерної та органної музики у Рівному зведена у кінці ХІХ століття. Це був римо-католицький костьол. У шістдесятих роках тут розміщувався кінотеатр "Глобус", а з 1987 року - філармонія. Проте, не все так добре. Ще у далекому 1998 році при наочному огляді споруди виявили вертикальні тріщини, які розвиваються із рівня карнизу до рівня відмостки. Тріщини прорізають замки склепіння стелі, а також підвіконну товщину стін.

Нинішній директор філармонії Олександр Тарасенко розповів про причини руйнування пам’ятки архітектури.

Олександр Тарасенко, директор Рівненської обласної філармонії:

- При введенні в експлуатацію зали органної та камерної музики, під самим залом зробили фойє і гардероб. Багато землі вивезли. Таким чином опустився фундамент. У період розливу річки фундамент часто підтоплюється. Католики, які будували храм, не зробили гідроізоляції.

Влада виділяла кошти лише для перекриття даху та косметичних ремонтів. Втім, Олександр Тарасенко бідкається, якщо фундамент не укріпити, рано чи пізно, через просідання ґрунту споруда розколеться навпіл. Про це він доповідав керівникам області.

Олександр Тарасенко, директор Рівненської обласної філармонії:

- Я зустрічався із головою адміністрації Берташем та головою облради Кічатим. Ми обговорювали це питання. Я зустрів розуміння керівників області і маю надію, що наступного фінансового року вони візьмуться до вирішення цього питання. Мова йде про обстеження фундаменту і його укріплення.

У свою чергу заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов пообіцяв, що наступного року кошти на реконструкцію органного залу виділять.

Олексій Губанов, заступник голови Рівненської ОДА:

- Є проектно-кошторисна документація. Я сподіваюся ми почнемо цю реконструкцію.

До слова, наступного року зала камерної та органної музики Рівненської філармонії святкує 25 річницю із дня відкриття. Отож, чи зробить подарунок обласна влада усім шанувальникам музичної культури в якості відремонтованої споруди - покаже час.

Схожі статті