+380673870816 +380673870816

За даними спеціалістів Рівненської АЕС, небезпеки від японської радіації немає

     Після землетрусу й викликаного ним цунамі 11 березня в Японії, і як наслідок – аварії на АЕС Фукусіма-1 з пошкодженням ядерного палива та викидом радіоактивних речовин за межі станції, спеціалісти цеху радіаційної безпеки Рівненської АЕС, починаючи з 15 березня, перейшли на щодобовий контроль атмосферного повітря з допомогою АСКРО (автоматизована система контролю радіаційної обстановки). Про це повідомила прес-служба Рівненської АЕС.

     Враховуючи інформацію про розповсюдження радіоактивних речовин в атмосфері, зафіксованих в інших країнах, згідно з окремим дорученням президента НАЕК "Енергоатом" і з вимогою Головного державного інспектора з ядерної і радіаційної безпеки ДІЯРУ, на всіх АЕС України був введений посилений контроль радіаційних параметрів в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні.

     Сьогодні, за результатами вимірювань, зафіксоване збільшення в повітрі концентрації радіонуклідів йоду-131, цезію-134, цезію-137 порівняно з фоновими значенням. При цьому, ці показники в сотні разів нижчі від допустимих концентрацій для населення, згідно з нормами радіаційної безпеки України. Аналогічні значення зафіксовані і на майданчиках Хмельницької, Запорізької і Южно-Української АЕС.

     Важливо, що потужність дози на промисловому майданчику, в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження РАЕС з початку аварії на АЕС Фукусіма-1 і до сьогодні – не змінювалася. За даними щодобових вимірювань, концентрація радіонуклідів в повітрі іде на спад.

     Небезпеки для здоров'я населення України на сьогоднішній день немає. Спеціалісти Рівненської АЕС і далі уважно стежитимуть за радіаційною ситуацією у зоні спостереження РАЕС.

Схожі статті