+380673870816 +380673870816

За чотири місяці Пересопницю відвідало більше 30 тисяч туристів

Понад тридцять тисяч туристів не лише з України, а й з-за кордону відвідали культурно-археологічний центр "Пересопниця" за чотири місяці його функціонування. З нового року цей заклад відокремиться від Рівненського обласного краєзнавчого музею та набуде самостійного статусу.  

З початком нового року культурно-археологічний центр "Пересопниця" отримає нове самостійне дихання. Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов розповів, що це не вплине на державне фінансування закладу, проте значно розширить його можливості.

Олексій Губанов, заступник голови Рівненської ОДА:

- Обласна рада прийняла рішення про створення окремого комунального закладу, культурно-археологічний центр "Пересопниця". З нового року він буде функціонувати як окремий заклад, матиме більше фінансування. Базові потреби бюджет забезпечить.

Новоспечений культурно-археологічний центр проявив себе не лише як музейний заклад, а й як науковий та освітній, розповів його директор Микола Федоришин. За чотири місяці функціонування тут відбулися три практично-наукові конференції, дві з яких були міжнародними. Як результат, вченим вдалося дослідити шлях української Першокниги, яка зароджувалася на Рівненських землях та заповнити новими фактами "білі плями історії". Проте, найважливішим здобутком, як розповіли в дирекції, є те, що депресивне село Пересопниця оновилося.

Микола Федоришин, директор культурно-археологічного центру "Пересопниця":

- Почав рахувати як стали заробляти. Люди почали отримувати зарплату. В жовтні церква заробила 2 тисячі 400 гривень. 

Що ж до проблем, то нині залишається відкритим питання транспортної сітки. З Рівного до Пересопниці їздить лише один автобус в день. А от з Клеваня до Пересопниці не ходить жоден транспорт. Також бракує музею і професійних кадрів.

Микола Федоришин, директор культурно-археологічного центру "Пересопниця":

- Коли приїздить багато людей, а екскурсоводів двоє, ну ще я третій. І годину йде екскурсія, то це важко уявити, що одна людина вдень проводить 16 екскурсій.

Музейними експозиціями керівництво комплексу не обмежується. Нині тут функціонують гуртки для молоді. Одинадцятикласник Тарас займається бойовим мистецтвом. Хлопчина розповів, що має справжні лицарські обладунки, які хоч і важать 30 кілограм, проте додають бою особливого характеру.

Тарас Мельничук, учень 11 класу:

- Це захист живота, спини, в мене шолом противника є. Б’ємося із товаришами.

Під час прес-конференції журналістам презентували короткометражний фільм режисера Ігора Бутиріна "Пересопниця-2011", який розповідає про зародження історичного комплексу.

За чотири місяці свого існування культурно-археологічний центр "Пересопниця" поповнив свою скарбницю у понад 80 тисяч гривень, що дорівнює річному заробітку Дубенського замку. І хоч з початком холодів туристів тут поменшало, працівники не засмучуються, а складають план розвитку музейного комплексу на наступний рік. Із 8 і по 29 січня тут пройде фольклорний фестиваль "Коляда". А статус окремого комунального закладу дозволить лише розширити свої можливості.

Схожі статті