+380673870816 +380673870816

За 11 років майже половину "економіки" України продали всього за 6 мільярдів гривень

Наслідки приватизації для Рівного і області обговорили члени громадської ради, представники Фонду державного майна та науковці-економісти під час круглого столу. 

Приватизація у нашій державі триває вже майже 20 років. В Рівненській області за цей період змінили форму власності у майже двох з половиною тисяч об’єктів, з них 854 – державної та майже півтори тисячі – комунальної власності. Кількість чимала, проте шлях від радянської планової до ринкової європейської економіки виявився не з легких, заявили економісти.

Віктор Познаховський, доцент кафедри НУВГП:

- Одною із проблем приватизації є те, що вона не принесла державним підприємствам коштів і нових технологій. Більшість ефективних підприємств, що були не приватизовані, приватизовано і перетворено в закриті акціонерні товариства.

Відтак, на думку експертів, у нашій державі не був чітко розроблений механізм оцінки приватизованого майна і це сприяло заниженню реальних цін. Тому за 11 років майже половину економіки України продали всього за 6 мільярдів гривень. Недостатній контроль держави, ненадійна нормативно-правова база, непристосованість економіки до стихійних змін дали свої невтішні результати. Проте, представники Фонду державного майна запевнили, що грошова оцінка майна нині є об’єктивною, а контролю за такими процесами від спеціалізованих державних служб більше ніж достатньо.

Олексій Левицький, заступник начальника Територіального відділення Фонду державного майна України в Рівненській області:

- Грошова приватизація здійснюється відповідно методик і постанов. Казати, що вона не ринкова? Візьміть методику 1891, яка діюча з 2003 року, ціна там ринкова і визначають її незалежні експерти. Я вам скажу, що регіональне відділення не страждає від того, що його хтось не перевіряє. Щороку перевіряє прокуратура, КРУ Фонд майна, КРУ обласне, правоохоронні органи.

Чималого розголосу викликала і сертифікована форма приватизації, яка в результаті виявилася нічим іншим як оманою, чи то пак, аферою, зазначили економісти. В області 87% населення стали власниками таких сертифікатів, більшість в результаті залишилися ні з чим. Про не зовсім втішні наслідки розповів і депутат обласної ради Віктор Ольховик, який працював на рівненському радіозаводі. Останній нині в занепаді.

Віктор Ольховик, депутат Рівненської обласної ради:

- Радіозавод працює? Ні. Газорозрядний працює? Ні. Молокозавод? Його немає. Високовольтний працює? Ні. І така візитівка області – льон. Взагалі не знаємо, що воно таке. Скільки людей внаслідок цієї приватизації позбавилися робочих місць, на одному лише радіозаводі близько 7 тисяч.

В результаті приватизації більшість підприємств стали приватними, але основна ціль - передача майна ефективним власникам, так і не була досягнута, - вважають економісти. В Україні досі твердо не сформований прошарок середнього класу, існує дефіцит робочих місць. Але незважаючи ні на що, вже в 2014 Верховною Радою України передбачається завершення приватизації як широкомасштабного соціально-економічного проекту.

Схожі статті