+380673870816 +380673870816

З нового року пенсії чорнобильців зростуть

На Рівненщині з першого січня 2012 року зростуть пенсії в інвалідів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС та громадян, постраждалих внаслідок цієї катастрофи.  

Ситуація у країні із виплатами пенсій чорнобильцям вже набрала суспільного резонансу. На Сході України продовжуються протести людей, які вимагають у держави справедливого ставлення до себе та нарахування відповідних пенсій. На Заході ж спокійніше. Проте, судові органи переповненні чорнобильськими позовами. Кабінет Міністрів України прийняв постанову, в якій передбачено перерахування пенсій інвалідам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС. 

Василь Петняк, начальник головного управління Пенсійного фонду в Рівненській області:

- Ми чекаємо 9 числа програмного забезпечення аби перерахувати ці пенсії і відповідно, як прозвучало від голови управління Пенсійного фонду Бориса Зайчука, що ці пенсії до 15 числа будуть перераховані і вже 1 січня вони будуть виплачені у нових розмірах. 

Кошти для цих виплат надходитимуть із державної скарбниці. А розмір пенсій залежатиме від заробітної плати, яку людина отримувала перебуваючи у зоні відчуження в період з 26 квітня 1986 до 1990 року, та від суми прожиткового мінімуму станом на 2006 рік.

Тетяна Панащук, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду в Рівненській області:

- А тим особам, яким виплачувалися пенсії відповідно статті 54, відповідно до рішення суду, буде перераховано розмір пенсі до заробітної плати.

Найбільше отримуватимуть люди, які в результаті аварії на ЧАЕС мають інвалідність. Відтак, максимальна чорнобильська пенсія буде обмежена 10 прожитковими мінімумами. Ця сума становить 8 тисяч 230 гривень. Мінімальна ж - від тисячі 852 гривень для інвалідів 3 групи до 2 тисяч 345 гривень для інвалідів 1 групи.

Працівники пенсійного фонду запевнили, що пенсії стануть удвічі більшими, аніж були, проте меншими, аніж постановляли суди. Адже у країні ситуація із нестачею коштів для виплат чорнобильцям виникла саме через те, що у державній скарбниці не було передбачено сум, які отримували люди за рішенням суду.

Окрім того, 14 грудня у День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС працівники пенсійного фонду, в усіх районах нашої області, індивідуально розповідатимуть кожному постраждалому та ліквідатору цієї страшної катастрофи про те, як нараховуватиметься його пенсія.

Схожі статті