+380673870816 +380673870816

З 19 вересня водії зможуть реєструвати незначні ДТП без участі працівників ДАІ

З 19 вересня водії зможуть реєструвати незначні дорожньо-транспортні пригоди без участі працівників ДАІ. Власники авто зможуть самостійно на місці пригоди складати європротоколи, які видаватимуть страхові компанії.

Коли два водія потраплять у ДТП із незначними наслідками для обох сторін та за відсутності жертв, складати протокол на місці пригоди вони зможуть самостійно.

Якщо водії після дорожньо-транспортної пригоди оцінять пошкодження своїх автомобілів не більше ніж у 10 тисяч гривень та не мають один до одного претензій, вони на місці складають європротокол, вписуючи туди усі дані своїх автівок та обставини ДТП. Потім з ним звертаються до страхової компанії за виплатою компенсації. Таке нововведення полегшить роботу ДАІ, та зменшить кількість виїздів на дрібні аварії.

Ярослав Ковальчук, начальник ВДАІ України в Рівненській області:

в середньому за добу в Україні стається близько тисячі дорожньо-транспортних пригод, з яких половина ДТП лише з матеріальними збитками, при чому незначними. 

Відсутність працівників ДАІ при складанні протоколів, має дві сторони медалі. З одного боку - це плюс для водіїв, адже інспектори не випишуть штраф. Проте є й мінус, адже не кожен з керманичів зможе самостійно виконати роботу працівників ДАІ та мирно з'ясовувати обставини аварії.

Ярослав Ковальчук, начальник ВДАІ України в Рівненській області:

відшкодовування здійснюються не з кишені власника, а від страхової компанії. Тому, не має потреби говорити про винуватців, оскільки їх не притягатимуть до адміністративної відповідальності.

На думку Ярослава Ковальчука, європротокол приживеться в Україні не відразу. Для того, аби цей механізм нормально запрацював, потрібно приблизно півроку. Також, на зустрічі із журналістами очільник дорожніх інспекторів Рівненщини розповів про зміну правил обміну посвідчення водія.

Ярослав Ковальчук, начальник ВДАІ України в Рівненській області:

якщо раніше для того, щоб обміняти посвідчення водія потрібно було підтвердити свій водійський стаж, то нині цього робити не потрібно. Тепер підтверджувати свій стаж не має потреби.

Разом із скасуванням підтвердження водійського стажу зменшилася і сума, яку потрібно сплатити за нове посвідчення. Якщо раніше водії витрачали більше чотирьохсот гривень, то тепер ця сума становить 296 гривень 50 копійок, плюс послуги банку.

Чи подобаються водіям постійні зміни законодавства пов’язаного із послугами державтоінспекці – це вже інша тема. Очевидно одне - учасники дорожнього руху зобов'язані знати про них, адже незнання не звільняє від відповідальності.


110916_DAI sferadesigner

Схожі статті