+380673870816 +380673870816

В управлінні Держкомзему Рівненщини розповіли про плани на 2012 рік

Підвести підсумки роботи землевпорядної служби області за 2011 рік та обговорити стратегічні цілі на 2012 зібралися чиновники під час прес-конференції начальника головного управління Держкомзему у Рівненській області Світлани Богатирчук-Кривко. 

Діяльність територіальних органів Держкомзему Рівненської області у 2011 році спрямовувалася на реалізацію державної політики у сфері регулювання земельних відносин та її правове забезпечення, охорону та відтворення земель, ведення державного земельного кадастру та державного регулювання у сфері власності на земельні ділянки.

У році, що минув, переломним моментом стало прийняття закону "Про державний земельний кадастр", адже до того часу Україна була чи не однією з країн Європи, в якій не було створено належних правових засад функціонування системи кадастру. Також вперше за усі роки у державному бюджеті передбачено на виконання земельної реформи 333,5 мільйонів гривень, а це у 26 разів більше, ніж у минулому році. Начальник Головного управління Держкомзему у Рівненській області Світлана Богатирчук-Кривко розповіла, куди спрямують ці кошти.

Світлана Богатирчук-Кривко, начальник Головного управління Держкомзему у Рівненській області:

- 85 мільйонів гривень з державного бюджету спрямуємо на розбудову системи земельного кадастру, 237 мільйонів на безоплатну приватизацію, а також на присвоєння кадастрових номерів і виготовлення технічної документації на земельні ділянки, право власності на яких було закріплене державними актами старого зразка, без кадастрового номеру, що є дуже актуальним в області.

За період функціонування земельної реформи на Рівненщині приватизували ділянки понад 311 тисяч громадян, а державні акти отримали понад 187 тисяч людей. Із 2005 гектарів земельного фонду області, 48 відсотків займають землі сільськогосподарського призначення. А від використання земельних ресурсів області у 2011 році до державного та місцевих бюджетів надійшло 133,4 мільйонів гривень. 

Під час наради перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко поцікавився відносно коштів, які виділятимуть на розмежування земель державної комунальної власності. Пані Світлана запевнила, що за місцевий кошт це не відбуватиметься, адже для Рівненської області потрібно близько сорока семи мільйонів гривень.

Світлана Богатирчук-Кривко, начальник Головного управління Держкомзему у Рівненській області:

- Ми з цього року будемо більше приділяти уваги інвентаризації, а на розмежування поки грошей просити не будемо. Це на себе візьме держава. Так сказав міністр.

Окрім того, озвучили стратегічні цілі Держземагенства України, над якими працюватиме головне управління Держкомзему в області у 2012 році. До них належить створення передумов для повноцінного функціонування ринку землі, запровадження системи державного земельного кадастру та гарантування прав на землю, стратегічного планування використання земель та землеустрою і визначення та нормативно-правового забезпечення стратегічних напрямків розвитку земельних відносин.

Схожі статті