+380673870816 +380673870816

В Україні планують створити систему захисту прав споживачів фінансових послуг

Про права та законодавчий захист споживачів фінансових послуг говорили під час конференції представники Асоціації антиколекторів та правозахисників України.  

В Україні кожен шостий громадянин є позичальником в кругообігу банківської системи, а кожен 5 – вкладником. Аби повернути довіру простих людей до фінансових установ, в Україні планують створити надійну систему захисту прав споживачів. Відтак, за словами голови Асоціації антиколекторів та правозахисників України, незабаром в нашій державі може з’явитися департамент прав споживачів фінансових послуг, що регулюватиме роботу НБУ, комісію з цінних паперів та державних фінансових послуг. Ще одним генератором справедливості стане посада омбуцмена – представника інтересів громадян при Президентові України. Подібні механізми захисту громадян на рівні держави вже функціонують у США, Чехії, Нідерландах та Австралії. 

Федір Олексюк, голова Асоціації антиколекторів та правозахисників України:

- При Президентові він буде мати особливий статус при вирішенні питань щодо санкцій, які порушують права споживачів. Що це означає? Якщо, наприклад, зараз хтось жаліється чи на кредитну спілку, чи на банк, тоді ця скарга зможе призвести, якщо там є глобальні порушення, до того, що ця фінансова установа позбудеться ліцензії.

Ще одним революційним європейським кроком вперед стане створення фонду гарантування вкладів, обов’язком якого стане захист прав громадян, які вклали певну суму до фінансових організацій. Відтак, як зазначили члени Асоціації антиколекторів та правозахисників України, прикро, що частенько наші громадяни не знають своїх можливостей та гарантій. З легкістю дозволяють сумнівним фінансовим установам себе дурити на значні відсотки. Результатом найжорстокіших помилок є сумна статистика самогубств в Україні через непогашені кредити. Їх за минулий рік сталося аж 169.

Федір Олексюк, голова Асоціації антиколекторів та правозахисників України:

- На минулому тижні на Хмельниччині жінка покінчила життя самогубством за 5 тисяч доларів. Виконавча служба стала причиною того, що жінка наклала на себе руки, залишивши двоє дітей. Просто з виконавчої служби подзвонили і сказали, що завтра приходимо описувати ваше майно. Закон про виконавчу службу говорить, що не дзвінок має бути, а рекомендований лист. Дуже часто ця норма закону ігнорується.

Аби вберегти людей від помилок та з метою просвітництва, незабаром в Інтернеті планують створити соціальну мережу, де прості люди зможуть отримати швидку юридичну допомогу від спеціалістів, оглянути рейтинги успішності фінансових установ та за допомогою спеціального фінансового калькулятора порахувати, в яку ж копієчку їм влетить можливий кредит.

Схожі статті