+380673870816 +380673870816

В Острозькій академії обговорити актуальні проблеми адміністративного судочинства

У стінах Національного університету "Острозька академія" зібралися провідні спеціалісти та представники судової гілки влади, щоб обговорити актуальні проблеми адміністративного судочинства та методи їх вирішення.

Наукова бібліотека Національного університету "Острозька академія" сьогодні переповнена не студентством, а науковцями та представниками адміністративного судочинства майже з усієї України. Працівники Феміди зібралися аби обговорити нагальні проблеми адміністративного судочинства.

Василь Шарапа, голова Рівненського окружного адміністративного суду:

- Наша науково-практична конференція покликана дійти єдиного розуміння з двох проблем. Це проблеми строків звернення до суду і строків в адміністративному процесі, і проблемні питання оскарження дій чи бездіяльності органів виконавчої служби. На жаль, в цих питаннях є розрізнена практика різних судів місцевих, апеляційних.

Одним із ключових питань конференції стало застосування строків звернення до адміністративного суду. Адже у зв’язку з проведенням судової реформи у 2010 році, вони суттєво змінилися.

Михайло Смокович, суддя Вищого адміністративного суду України:

- У судах виникла проблема щодо застосування цих строків, а це впливає на кінцеве вирішення спору, оскільки окремі суди розпочали застосовувати ці строки ще до відкриття впровадження.

Відтак у адміністративного судочинства інша позиція. Згідно із європейськими стандартами, кожна людина має право бути допущена до суду при виникненні потреби.

Михайло Смокович, суддя Вищого адміністративного суду України:

- Ми акцентуємо увагу на тому, щоб впровадження не залежно від пропущених строків. Щоб відкривалося і все. Це як і предмет спору. Питання щодо строків має вирішуватись у суді . Цим ми будемо виконувати положення статті шостої Європейської конвенції щодо забезпечення належного захисту людини в Україні.

Ректор вишу Ігор Пасічник розповів, що стіни Острозької академії для гарячих дискусій і полеміки поважні гості обрали невипадково. Адже древня академія славиться як своїми попередниками, так і теперішніми здобутками випускників на міжнародному рівні.

Ігор Пасічник, ректор НУ "Острозька академія":

- Відомо, що той, хто заклав основи нашої вітчизняної правової науки, а це Іокентій Малиновський, він народився в Острозі, закінчив гімназію і він практично відкрив першу школу права в Україні. Я думаю, що це закономірно, що в Острозькій академії є інститут Інокентія Малиновського, де є потужна правнича школа.

Наприкінці заходу ініційовали звернення з відповідними рекомендаціями до Верховної Ради та Президента України. Учасники конференції запевнили, що наше судочинство впевнено крокує до європейських стандартів, а подібні практичні зустрічі стають ще одним кроком до бажаного вдосконалення.

Схожі статті