+380673870816 +380673870816

В одній із церков Острога знайшли склеп із людськими останками

В Острозі на початку цього тижня, у Свято-Воскресенській церкві біля Царських воріт знайдено останки близько чотирьох десятків людей. Хто вони та за яких обставин там опинилися - з’ясує генпрокуратура. Наразі скелети досліджують історики та церковні служителі. 

Минулоріч Свято-Воскресенська церква в Острозі відсвяткувала своє сторіччя. Увесь цей час ніхто не знав, що у землі біля Царських воріт знаходиться склеп. 

У храмі робочі ремонтували підлогу. В одному із місць возик, наповнений піском, провалився. Зазирнувши у яму, робітники побачили людські останки.

Борис Крук, працівник:

- Ми дістали одразу 5 черепів. Ми подзвонили до отця. Він сказав копати далі.

Знайшли близько 4 десятків решток людей – це черепи, кістки, цвяхи, хрест тощо. Серед них близько семи дітей, чимало жінок. Усі мертві були перепоховані, про що свідчать цвяхи різних часових періодів та чітке розміщення їх у склепі. Згідно з християнським звичаєм - із заходу на схід.

Настоятель храму розповів, що у давнину наші предки, аби віддати шану мученикам за віру, ховали їх у церкві. Тому сумнівів, що це віруючі немає.

Отець Віктор:

- Ми думаємо, що це особливі люди, які постраждали за віру або за інші релігійні переконання. Можливо обороняли якийсь храм.

Наразі існує три версії. Перша, найбільш правдоподібна, пов’язана із віруючими, яких вбили татари за віру чи оборону церкви. Інші дві версії пов’язані із княгинею Анною Луізою. Одні говорять, що це жертви, а інші кажуть, що це перепоховання сімейства князів Острозьких. Адже місцезнаходження їх решток досі невідоме. 

Микола Бендюк, краєзнавець:

- На мій погляд – це поховання людей, яких вбили. Чи їх катували - це сказати складно.

Після детальної експертизи фахівців, священнослужителі хочуть перепоховати віднайдені рештки. Знахідку вважають не випадковою. Адже за кілька днів до цього, у храмі почала мироточити одна з ікон.

Схожі статті