+380673870816 +380673870816

В обласному онкодиспансері Рівного говорили про "корисну" радіацію

У Рівненському обласному онкодиспансері відбулося засідання Клубу соціальної журналістики фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" на тему: "Промені замість скальпелю – радіація на службі у медицини". 

На засіданні Клубу соціальної журналістики фонду Ріната Ахметова медики вкотре говорили про сучасні методи променевої  діагностики та терапії онкологічних захворювань. Нещодавно фонд забезпечив Рівненський обласний онкологічний диспансер високоенергетичним лінійним прискорювачем, 16-зрізовим комп’ютерним томографом, комплектом обладнання для позиціювання та іншими необхідними технологіями. 

В цілому на Рівненщині проживає 17 870 осіб, у яких діагностували злоякісні новоутворення. Проте із 10 жовтня, за допомогою  цього сучасного обладнання вже вилікувано 25 людей та обстежено 385 пацієнтів. 

Тетяна Щегловська, завідувач відділенням променевої терапії Рівненського обласного онкологічного диспансеру:

- За допомогою променевої терапії ми знищуємо погані клітини, а завдяки обладнанню - не дозволяємо опромінити здорові клітини. Променева терапія є хорошим методом у лікуванні онкопацієнтів.

Найбільш болючим питанням, яке постало перед медиками - відсутність rваліфікованих спеціалістів, які могли б обслуговувати обладнання. Проте, і цю задачу вдалося вирішити.

Григорій Максим’як, головний лікар Рівненського обласного онкологічного диспансеру:

- Перше, що нас турбувало - це підготовка спеціалістів. Нам це вдалося. Ми залучили випускників Київського університету факультету ядерної енергетики. Комплекс цього обладнання - це справжня інженерна споруда. Її повинні обслуговувати спеціалісти із високою інженерною підготовкою.

Благодійний Фонд Ріната Ахметова не лише забезпечив необхідним обладнанням Рівненський обласний онкологічний диспансер, а й  пообіцяв страхування, технічну підтримку та навчання медичного персоналу.

Карлос Сандін, бізнес-директор компанії Elekta (Швеція):

- Контракт на чотири роки. Це і сервіс, і підготовка інженерів. Це, свого роду, також підтримка.

Найближчим часом Фонд планує долучити Рівненський обласний онкологічний диспансер до телемедичної мережі в Україні. Завдяки цьому, фахівці отримають можливість дистанційно співпрацювати з колегами з інших міст України та провідними іноземними клініками, а пацієнти матимуть можливість отримати додаткові консультації.

Схожі статті