+380673870816 +380673870816

В архіві Рівного відкрилася виставка присвячена 70 річниці масової страти євреїв в урочищі Сосонки

У Рівненському обласному Державному архіві розпочала свою роботу виставка під назвою "За крок до трагедії". На ній ілюстровані світлини, які розповідають про період життя єврейської громади на Рівненщині до Другої світової війни.

У листопаді 2011 року виповнюється 70 років від дня страшної трагедії, яка назавжди закарбувалася в історії України - масова страта євреїв в урочищі Сосонки. Це була акція масштабнішого геноциду єврейського народу на території нашої області.

Ініціатори створення виставки, цього разу вирішили не експонувати суху статистику загублених душ. Натомість показали мирне життя єврейського народу на території Рівненщині до 1939 року.

Тетяна Самсонюк, провідний спеціаліст відділу використання інформації і документів Рівненського обласного державного архіву:

- Ми показуємо окремі родини, члени яких стали жертвами цієї трагедії. Ми показуємо окремих людей, які займалися тут громадськістю, спортивною, політичною діяльностями. Які вели підприємницьку діяльність, мали свій бізнес, громадські організації.

Окрім того, на виставці розміщенні фотографії єврейських синагог, домів молитви, будинків. Бажаючі мають змогу переглянути проект пивзаводу та познайомитися із його власником. На світлинах працівники архіву прагнуть показати життя та діяльність євреїв на теренах Рівненщини.

Тетяна Самсонюк, провідний спеціаліст відділу використання інформації і документів Рівненського обласного державного архіву:

- Ми хочемо показати, що євреї Рівного, які тоді складали більше 40 відсотків жителів міста, вели активне життя. Лише ця страшна трагедія припинила і далеко відкинула розвиток їх громади. 

За словами працівника архіву пані Тетяни, нині сучасники пожинають плоди тієї трагедії. Адже кількість людей, які представляють єврейську громаду міста, з кожним роком зменшується.

Схожі статті