+380673870816 +380673870816

Україна зняла заборону на імпорт рослинної продукції з Туреччини

На сьогодні Туреччина не є країною з високим фітосанітарним ризиком для України. Так, у 2010 та 2011 роках у продуктах рослинного походження, які імпортувалися з Туреччини до України, було виявлено карантинні організми. У результаті Україною було введено заборону на ввіз продовольства з Туреччини. Втім, після виконання країною-імпортером відповідних фітосанітарних вимог, постачання турецької продукції відновлено. Про це повідомила прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.
    Відповідно до фітосанітарного стану Туреччини, на її території існує ряд карантинних організмів, які є небезпечними для здоров’я вітчизняних рослин. Так, у 2010 році у зв'язку з частим виявленням карантинного організму - картопляної молі - та неодноразовим порушенням міжнародних та національних фітосанітарних вимог при імпорті пасльонових культур із Туреччини, на їх ввезення було запроваджено заборону. Після проведення ряду фітосанітарних процедур, у грудні минулого року між Україною та Туреччиною було укладено угоду та знято заборону на ввіз пасльонових. Втім, незабаром карантинні організми були виявлені у турецьких цитрусових. У цитрусових, які імпортувалися із Туреччини на територію України, тричі у минулому році державні інспектори з карантину рослин виявляли середземноморську плодову муху, яка є небезпечним карантинними шкідником. У всіх випадках було вжито відповідні фітосанітарні заходи щодо знезараження методом рефрижерації.
    Наразі ситуація нормалізувалася і поки що такі випадки не повторювалися, тож заборона української сторони щодо ввозу продовольства рослинного походження з Туреччини знято.

Схожі статті