+380673870816 +380673870816

У стінах Літературного музею запалили "свічку пам’яті" Антоніні Горохович

     У стінах Літературного музею Уласа Самчука запалили "свічку пам'яті", аби вшанувати визначну українку - Антоніну Горохович. Окрім того, в рамках заходу відбулась презентація книги письменниці "Багатшати душею".

     Антоніна Горохович народилася в селищі Великі Межиричі, що на Рівненщині. Після закінчення Рівненської Української Гімназії,  працювала на громадській роботі в Союзі Українок Волині. Через непереможне бажання осягнути ширші знання, виїжджає  до Німеччини і  закінчує агрономічні студії в Мюнхені і Регензбурзі. На еміграції Тоня Горохович віддано працює в Пласті. 1949 року вирушає до Канади, де постійно працювала в Пласті та учителькою в українських школах і на Курсах Українознавства. Окрім того, вона нагороджена Орденом вічного вогню в золоті – найвищою нагородою в Пласті.

     "Багатшати душею" - перша книга Антоніни Горохович, яку видали на теренах України. В ній представлені статті і дослідження видатної діячки та спогади про авторку її сучасників. Талановитою, наполегливою, впертою, послідовною, з високим почуттям власної гідності, відповідальності та честі – такою її знав Улас Самчук, довірливо залучаючи до поважних громадських справ.

     Антоніна Горохович багато працювала для України. Вона хотіла бачити український народ сильним і вільним. Для того обрала  зброю – рідне слово, що його несла всюди – на чужині і вдома, рідну мову, як найбільший скарб, яким має дорожити кожна українська людина.


110405_Gorohovuch sferadesigner

Схожі статті