+380673870816 +380673870816

У Рівному знову говорили про гендер та ювенальну юстицію

Про зміст та впровадження гендерної політики та ювенальної юстиції спілкувалися днями під час круглого столу члени постійної комісії Рівненської обласної ради з питань науки, освіти, культури та духовності, громадські діячі та представники Міжцерковної ради. 

Підступним для нашої країни виявилося словосполучення гендерна політика. У світовому тлумаченні її впровадження означає не лише забезпечення рівних прав між чоловіком та жінкою, а й рівність між людьми різних сексуальних орієнтацій та поглядів. Міжцерковна рада виступає категорично проти впровадження такої політики в нашій державі. Своє рішуче "ні", представники висловили у зверненні до Президента та Верховної Ради України.

Сергій Лучанін, священнослужитель:

- Ми є представники Міжцерковної ради і керуємося законом, який ніколи не змінювався. Ми бачимо на прикладі простих міст, до яких звершується паломництво - Садом і Гомора. На їх прикладі ми знаємо наслідок отакого вільного гендерного співжиття. Наслідок дуже плачевний.

Члени ж постійної комісії Рівненської обласної ради з питань науки, освіти, культури та духовності озвучили дещо інше звернення, не таке радикальне. Вони прохали створити робочу групу за участю представників органів місцевого самоврядування, громадських та релігійних організацій з метою опрацювання законопроектів щодо гендерної рівності, для визначення можливостей їх адаптації до реальних потреб українського суспільства.

Світлана Левицька, голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань науки, освіти, культури та духовності:

- Ми зрозуміли, що в нашому правовому полі більше 7 років впроваджені нормативні акти з питань гендерної політики і ювенальної юстиції, які в міжнародній практиці мають зовсім інші наслідки. На жаль, наслідки негативні.

Інша гостра проблема, про яку мало говорять – це те, що згідно з міжнародним договором, Україна повинна визнавати гендерну рівність, адже це також є одним із пунктів при вступі до Євросоюзу.

Олександр Савчук, помічник депутата обласної ради Олега Осуховського:

- Чорним по білому написано, що гендер – це рівність гомосексуаліста, лесбіянки, чоловіка і жінки. І тут ви можете все що завгодно говорити, але існує міжнародний договір і Україна його зобов’язується виконувати.

Спільно з Міжцерковною радою Олександр Савчук пропонує внести зміни до Закону України про запровадження рівних прав та можливостей чоловіка і жінки, виключивши з пункту першого статті першої таке поняття як гендерна рівність.

Що ж до ювенальної юстиції. Члени круглого столу зійшлися на думці, що українська правова база повинна сприяти вихованню дітей, які не отримують відповідної опіки від своїх батьків, аби зменшити кількість правопорушень. У Рівненській області за минулий рік злочинність серед неповнолітніх зменшилася лише на один відсоток, а з початком 2012 почала знову зростати. Ювенальне правосуддя зможе не лише змінити теперішню ситуацію на краще, а й прискорити деякі юридичні процеси, переконаний начальник служби у справах дітей Рівненської облдержадміністрації.

Віктор Марчук, начальник служби у справах дітей Рівненської облдержадміністрації:

- Запровадження ювенальних судів, чим воно гірше? В нас через господарських та різних цивільних справ питання усиновлення лежать по декілька місяців. І дитина чекає два-три місяці поки приймуть рішення про всиновлення.

В результаті довгих дискусій, учасники намагалися виокремити два проблемних питання з гендерної політики та ювенальної юстиції. Відтак щодо першого: усі зійшлися на думці, що гендерна політика має сприяти рівності чоловічих та жіночих прав у суспільстві, проте аж ніяк не розширювати права сексуальних меншин, чи то пак заохочувати до нетрадиційної сексуальної орієнтації. Більш ширше та детальніше це питання обговорять наприкінці квітня під час обласної конференції в Острозькій академії. А поки усі небайдужі будуть дискутувати – в Києві з 16 по 19 травня вперше пройде гей-парад.

Схожі статті